Апелативният съд не уважи жалбата на младежа, пробол с нож приятеля си в Китен. Той остава зад решетките

16:02, 14 юли 16 25 281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бургаският апелативен съд не уважи частната жалба на 17-годишния Петър Русев, който е обвинен в опит за убийството на своя приятел Борис Минчев в Китен. Младежът остава в ареста.

Русев е обвинен за престъпление, за което се предвижда наказание от 10  до 20 години лишаване от свобода, което наказание, редуцирано съгласно нормата на чл. 63, ал. 1, т.2 НК, е лишаване от свобода до 5 години.

Според прокурора, в хода на проведеното до настоящия момент разследване по досъдебното производство, са събрани достатъчно доказателства, сочещи авторството на деянието. Представителят на държавното обвинение изтъкна, че е налице реална опасност обвиняемият да се укрие, тъй като, както стана ясно на предходното заседание, той не живее постоянно в страната. Самото престъпление е извършено с особена дързост – макар и нощем, но на оживено място, в присъствието на множество хора. Нанесените силни удари с нож са причинили една прободна и четири прободно-порезни рани, с което животът на пострадалия е бил реално застрашен.

В съдебната зала днес обвиняемият отново поиска по-лека мярка за неотклонение, а неговият защитник пледира за домашен арест.

Съдът прецени, че от събраните до момента доказателства по делото има основания да се прецени, че Петър Русев е извършител на престъплението и и има реална опасност той да извърши и друго такова. Защитната теза за неизбежна отбрана и превишаване на нейните предели  се отхвърля поради това, че по делото има данни само за сбутване между двамата младежи. Магистратите се позовават на показанията на свидетел, който разказал, че малко преди инцидента Русев е опрял нож в корема му. Според други свидетели преди конфликта, младежът  бил неоправдано агресивен спрямо чужденци и търговец на палачинки.

Въззивният състав намира случая за изключителен, както заради наказуемостта, така и заради механизма на извършването. Нанесени са 5 прободни наранявания, две от които в областта на шията и в гръдния кош. Изводите на Апелативен съд –Бургас са, че се касае за довършен опит за убийство на дете.

Постановеният съдебен акт е окончателен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама