Жена колабира в жегата в метрото - Братоев и граждани се разминаха за климатиците

16:15, 14 юли 16 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Жена колабира в метрото в следобедните часове в посока от Бизнес парка към центъра на града, разказа читател на София Topnovini.bg, който пътува по линията всеки ден. Температурата в града по това време е около 35 градуса, а в метрото няма климатик. 

От 1 юни цената на билета за градския транспорт скочи от 1 лев на 1,60 лева. Столичният общински съвет, който прие предложението на Центъра за градска мобилност, заяви че увеличението на цената е задължително, ако искаме да има оптимизация на градския транспорт в града. „Сега сядат хората – климатик, отопление, интернет и като намерят автобус със счупена седалка веднага това е новина“, каза премиерът Бойко Борисов в защита на по-скъпото билетче. Ситуацията обаче е съвсем различна. Единствено отоплението го има през лятото в градския транспорт. Климатизация няма в 4 от 53 влака на метрото, в 10% от тролеите и в 70% от автобусите. Дори и в някои от новите автобуси, в които има климатици, те не се пускат, вероятно за да се пести гориво.

„Навън е 37-38 градуса. Ние какво искаме – температурата да е 20 градуса. Няма как да стане“, каза шефът на метрополитена инж. Стоян Братоев пред София Topnovini.bg.

Всички влакове в метрото са с климатик, категоричен е той. Братоев обясни, че тези от влаковете, които нямат климатизация, в момента са спрени от движение. Затова и недоумява как се е случило да припадне жената.

Според него температурите, които са в метрото, са нормални за подземните станции. Такива са и тези в посока Бизнес парка – центъра на София, където се движат 11 влака, посочи Братоев. След минути обаче той се опроверга сам, като посочи само 2 от тези 11 влака са с климатик. А 5 са спрени до септември за ремонт. Най-старите влакове, които нямат климатизация, са с принудителна вентилация, уточни той без да обясни какво означава. Според читатели единственото проветрение на метровлакчетата идва от отворените прозорци. 

„Имаме три станции надземни. Ако там е по-висока температурата, нищо не можем да направим, защото е лято“, допълни Братоев.

Шефът на метрополитена беше удостоен с орден „Стара планина“ - първа степен за приноса му при подготовката на проектите, строителството и въвеждането в експлоатация на участъците на подземната железница.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама