Кметът на „Витоша“: Не съм глупак и аз искам канализация в „Драгалевци“

16:56, 14 юли 16 25 1458 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Трябва да съм най-големият глупак или най-големият малоумник, ако не искам да има канализация в „Драгалевци“. И аз искам да имам канализация в квартала и метрото да стигне до Околовръстното, но трябва да бъдем реалисти. Това, което протестиращите искат, не може да стане в кратки срокове.

Така кметът на район „Витоша“ Теодор Петков коментира исканията на жителите на столичният кв. „Драгалевци“ за незабавно изграждане на канализация в квартала. В продължение на няколко дни драгалевчани правят жива верига и спират движението на единствения вход от „Околовръстния път“ към населеното място. Протестиращите дадоха седем дневен ултиматум на управляващите, че ако не бъдат чути ще затворят още по-големи кръстовище в града. 

Хората искат заедно с мащабния ремонт на бул. „Черни връх“, който започна в началото на месеца и ще завърши през декември, да бъдат положени и тръби за канализация. 

Невъзможно е да се угоди на протестиращите

Петров разказа пред София Topnovini.bg, че това е невъзможно, тъй като колекторът, към който ще бъде включена канализацията на „Драгалевци“ минава при река „Драгалевска“, която се намира далеч от булеварда.

„Главния канализационен колектор, който трябва да захрани канализацията за „Драгалевци“ не върви под бул. „Черни връх“. Те искат за 15 дни да се направи промяна на проекта за метрото, да се направи някакъв бай пас и да стане това нещо сега и веднага“, обясни районният кмет.

Фандъкова също проверила вариантите за полагане на тръби за канализация паралелно с ремонта на „Черни връх“, но ударила на камък.

„Говорих с експертите, за да видя това тяхно предложение дали е възможно да бъде изпълнено. Оказа се обаче, че рискът да се наводни част от „Лозенец“ с отпадни води е много голям“, обясни тя.

Всичко започва от обещание на Петър Диков

Оказва се, че недоволството на хората се надигнало заради обещание на бившия главен архитект на столицата Петър Диков. През есента на 2015 год. той се срещнал с хора от квартала и обещал заедно с разширението на „Черни връх“ да се направи и дългоочакваната канализация. Петков обаче не присъствал на тази среща.

„От хората го разбрах това“, обясни кметът. По думите му подобно обещание няма как да се спази, тъй като в момента основният колектор, който се изгражда на етапи, стига едва до МОЛ „Парадайз“. От там трябва да започне доизграждането му, т.е. третият етап от строежа, който ще стига до „Околовръстното шосе“.

Чак тогава ще започне и проектирането на план за канализация в „Драгалевци“. Това обаче няма да е скоро, тъй като не е ясно кога ще започне третия етап, защото десетки жалби на собственици на земи, през които той трябва да минава, спират процедурата.

Проблемът е, че хората в „Кръстова вада“ ( кварталът се намира между МОЛ „Парадайз“ и „Околовръстното шосе“) не са доволни от парите за отчуждение на имотите, които общината им предлага.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обясни, че цената за отчуждаване на имотите им е много ниска и хората имат пълното право да търсят правата си в съда. Общината пък изчаква всички процедури по разглеждане на жалбите и така построяването на колектора се бави още повече.

Нямало да се строи в „Рудината“

„Няма нищо вярно в това, че „Рудината“ ще се застроява“, обясни Петров в отговор на друг сигнал на жителите на „Драгалевци“. Хората се притесняват, че единствената поляна в квартала, която се намира точно в подножието на планината ще бъде застроена.

„Там има реституции, има собствености, които не са общински и просто някой от тези собственици си е забил колчета в земята си и си е сложил бодлива тел. По принцип тази зона е отредена за застрояване по общия устройствен план, но ние не сме издали до момента нито едно разрешение за застрояване на каквото и да било там“, успокои Теодор Петков.

По думите му искането на драгалевчани да наложи мораториум над строителството в квартала е невъзможно.

„Всеки един, на когото наложим това, ще може утре да осъди общината за пропуснати ползи, защото законът позволява да се издава право на строеж въпреки липсата на канализация“, каза още районният кмет.

Фандъкова и Барбалов организират среща с хората от квартала

Йорданка Фандъкова обясни, че ще инициира среща с протестиращите, в която, освен нея ще се включи районният кмет и зам.-кметът по финансите и транспорта Дончо Барбалов.

„Хората имат право да задават своите въпроси. Добре е, когато се отговаря конкретно въпрос по въпрос. Ще запознаем хората с изграждането на ВиК системата. Ако те имат някакви предложения ще се съобразим. Особено по отношение на транспортния достъп“, каза кметът.

Градския транспорт в квартала също е сред темите, които протестиращите повдигнаха.

„Факт е, че до края на годината бул. „Черни връх“ ще е затворен за движение. За това пък, след това същите тези хора ще имат един прекрасен булевард, защото сега шофьорите от „Драгалевци“ влизат в задръстванията сутрин и знаят за какво става дума“, каза кметът.

Фандъкова призова за търпение от страна на хората и заяви, че на срещата с представители на протестиращите могат да дадат свои идеи за подобряване на транспорта.

„Г-н Барбалов и експертите е добре да чуят тези идеи. Да намерим най-доброто място и обходен маршрут за автобуса в „Драгалевци“. Ще разчитаме на този разговор“, заяви още Фандъкова.

Очаква се срещата да се състои следващата седмица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама