Виторио Попов от Сливен е най-младият автомобилен състезател, стартира на "Твърдица–Елена"

16:56, 14 юли 16 / Спорт 25 885 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
16-годишен пилот ще стартира в предстоящото автомобилно рали "Твърдица – Елена". 12-тото издание на проявата ще се проведе от утре, 15-ти юли, до 17-ти юли.

Най - младият автомобилен състезател в България се казва Виторио Попов и е от  Сливен. За Topnovini.bg той заяви, че от малък мечтае да бъде автомобилен състезател, като баща си  Христо Попов.

„От 4-5 годишна възраст нямам пропуснато нито едно рали в България и с нетърпение чаках да порасна и да стана пилот. Ето, че моментът настъпи”, сподели вълнението си Виторио.

Българската федерация по автомобилизъм (БФАС), съвместно с Международната федерация (FIA), с куп усилия позволиха на Виторио Попов са стартира в рали надпреварата на 16- годишна възраст.

„Това ме прави много щастлив. Дойде моментът, в който моята голяма детска мечта стана реалност”, каза още младият пилот. Той поясни, че дебютът му е бил  на рали „Сибиу”  в Румъния през април 2016-та, където е участвал на 16 години и 14 дни.

„Този уикенд ще стартирам в 12-тото издание на  рали „Твърдица- Елена”, а навигатор отново ще бъде моя баща, без който участията ми и сбъдването на голямата  мечта,  нямаше да са реалност”, допълни Попов-младши.

Виторио Попов е ученик ГПЗЕ „ Захарий Стоянов”. С моторни спортове се занимава от 10-годишна възраст. Преминал е курс за професионално управление на АТВ машина при Тодор Христов - един от първите българи участвали на Рали Дакар. През 2011 г. е шампион в класа си с  Ямаха 350 кубика, което е и първото му сериозно постижение. Година по-късно преминава на 450 - кубиково  Кавазаки и през 2013 година е шампион при по- големите. Временно се откъсва от мириса на бензин, но пък се насочва към колоездачния спорт, където също постига успехи, изкачвайки се на 7 подиума.

Днес вече има разрешение от съответните федерации и е най-младият автомобилен пилот в България. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама