Предложиха текстовете за паметника на Иван Пейчев в Шумен

17:02, 14 юли 16 / Култура 25 433 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Думите “Сърцето ми тъгува на брега”, от стихотворението “Раздяла” на Иван Пейчев ще краси лицевата страна на паметника на поета в Шумен. Предложението за финалния щрих на паметния знак е на група интелектуалци от Организационния комитет за честване на 100 години от рождението на бележития български творец, роден в Шумен.

За мотото на “Раздяла” Иван Пейчев ползва стиха на Артюр Рембо от поемата “Пияният кораб”: Сърцето ми на кораба замина.

Финалът на творбата “Далечно плаване, която Иван Пейчев посвещава на Никола Мавродинов, литературните спецове са предложили да бъде изписана с бронзови букви на задната страна на паметника. Ако идеята бъде одобрена на паметника ще може да се прочете: 

                Последния попътен вятър вее

                и в залива небето се издува

                 като огромно корабно платно,

                 над твоя камък стръмно се люлее

                 последната, най-тъмната вълна,

                 и ти ведно със нея ще отплуваш

                 в посоките на безпределността.

Паметникът на поета Иван Пейчев в Шумен ще бъде изработен след конкурс, обявен от Общината. В надпреварата участваха два творчески екипа, а жури от експерти избра предложението на архитект Валери Колев и художника Валерий Желязков. В конкурса участва още художника доц. Младен Младенов и архитекта Никола Лалев, но тяхното предложение бе отхвърлено.

Преди окончателното решение на комисията тя даде два пъти възможност на авторите на проектите да доработят предложенията си. Така на 15 юни след няколкочасови дебати журито избра проектът на творческия тандем Валери Колев, Валерий Желязков.

Паметникът ще бъде разположен върху зелената площ пред библиотеката вдясно от входа в посока към парка. Той ще бъде обърнат с лице на североизток към булевард „Славянски“

Очаква се паметникът на Иван Пейчев в Шумен да бъде открит около 16 декември, когато е рождената дата на поета, а тържествената церемония да се превърне в кулминация на честването на вековния юбилей на твореца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама