Манията Pokémon отново завзе света

17:39, 14 юли 16 / Свят 25 416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ако сте на възраст между 20 и 30 години или в началото на хилядолетието детето ви е било в първите години на училищното си обучение, няма как да не знаете и помните феномена Pokémon. Малките странни същества, дошли от Страната на изгряващото слънце, бяха истинска мания и бяха обсебили живота на малчуганите.

Създадените от Сатоши Таджири още през 1995 г. покемони, появили се първо като видеоигра на платформата Nintendo, покориха света, превръщайки се в мултимилиардна индустрия. Аниме, манга, карти за игра, играчки, книги, плюшени играчки и фигурки, лепенки и какво ли още не с образа на измислените същества, начело с най-известното - Pikachu, са докарали главозамайващите 46.2 милиарда щатски долара.



Pikachu - най-известният покемон Кадър от анимето Pokémon

За няколко години покемоните отмряха, но не бяха съвсем забравени. И така се стигна до 6 юли 2016 г., когато гигантът Nintendo пусна официално новата мобилна игра Pokémon Go.

Успехът й е меко казано невероятен. За по-малко от седмица поне 9.5 милиона души са си я свалили на смартфоните. И то при положение, че все още не е достъпна в Европа! Приложението вече е номер 1 в онлайн магазините на Apple и Google. А търсенето на ключовата фраза в глобалните търсачки “Pokémon Go” надвиши това на думата “порно”, която скоро не е слизала от първото място по търсения.

А акциите на Nintendo скочиха с несравнимите 56% от деня на официалното пускане на играта.

Самата игра разчита на т.нар. “подсилена реалност” - или в оригинал на английски “augmented reality”. Това всъщност означава, че се използва истинска картина от реалния свят, “подсилена” или съпроводена от компютърно-генерирани обекти. Тя не трябва да се бърка с изцяло вируталната реалност.



Новите възможности на “подсилената реалност” се използват на много места - включително в интериорния дизайн, за да видим как ще изглежда жилището ни с мебелите, които сме избрали Снимка: syrusgold.com

Това представлява и новата игра на Nintendo. В нея играчите използват камерата, GPS навигацията на своя смартфон, както и картите на гиганта Google. Целта е да се “хващат” покемоните, които са разпръснати буквално из целия свят. Така например на телефона ви се появява, че има “див” покемон, който може да опитомите, в парка близо до мястото, което живеете. За да го хванете, ще трябва да вземете смартфона си и да отидете до там и да намерите къде точно е бъдещият ви покемон. Освен да ги хващат, играчите могат да тренират съществата и да се бият с тях.



Така изглежда и самата игра Снимка: US Gamer

Друга любопитна възможност е намирането на яйца с покемони, които играчите трябват да “измътят”. Това, за разлика от реалния свят, не става със седене върху тях, а точно обратното - включва много ходене - понякога и по 10 км. Технологията на измътване накара по-мързеливите, но изобретателни играчи, да измислят метод да избегнат ходенето. В интернет вече се появиха снимки на кучета със закачени на тях смартфони.



Снимка: Twitter

Но не мислете, че домашните любимци се оплакват твърде много от новата обсесия на стопаните си. Така те получават повече и по-редовни разходки, докато играчите така или иначе обикалят за покемони. Приюти за кучета даже призоваха любителите на играта да разхождат бездомните животинки.

Тъй като за да напредват в играта, хората наистина трябва доста да се разхождат, зевзеци вече на шега “подозират конспирация” - че играта е измислена, за да може днешните тийнейджъри, които водят застоял начин на живот пред компютрите, да тренират по този начин.



Разбира се, някои не искат да ходят - и използват дронове, за да намират покемоните Снимка: Paste Magazine

Не по-малко любопитно е как всъщност е стартирала играта - като шега. Да, точно така. Всичко всъщност започва около майтап на Google, пише американското списание “The New Yorker”. На 1 април 2014 г. интернет гигантът пуска видео, което веднага става зашеметяващо популярно, като е гледано над 18 милиона пъти. В него Google омешват покемоните с популярните си карти, измисляйки първообраза на играта.

Един от инженерите, работещи в интернет гиганта, обаче си казва “Защо не?”. С проекта се захваща Джон Ханке - главен изпълнителен директор на “Ниантик” - тогава проект в рамките на Google. А вече е самостоятелна компания.

Разбира се, “Pokémon Go” не е първата игра, която се възползва от смартфоните и “подсилената реалност”. Още през 2012 г. се появява “Ingress”, където играчите “отварят” и “защитават” портали. Слабият и скъп мобилен интернет, както и липсата на мощен маркетинг, подкрепен от познати измислени герои, обрича играта на не особено голяма популярност.

Въпреки зашеметяващия успех, милионите тегления и невероятния ръст на акциите на Nintendo, не всичко около новата игра е в розово.

Първият случай, стигнал до вниманието на медиите, бе за група деца в Австралия, които се опитали да нахлуят в полицейско управление, където според играта имало “диви” покемони. Това стана още в деня на пускането на играта - 6 юли.

Сред странните локации, които играчите обикалят за митичните същества, са и гробищата, игрищата на стадиони, във влака и много други. Популярност в интернет доби и пост на Луис Парк - 26-годишен военен в американска армия, който публикува снимка как лови покемони на фронтовата линия край Пешмерга, Ирак.



На фронта Снимка: Facebook



Покемони се появяват и на доста неподходящи места Снимка: Twitter

Има и друг проблем - авторитетният “The Washington Post” вече съобщи за група тийнейджъри, привлечени в тъмни улички през нощта от крадци. Инцидентът е станал в Мисури, като според съобщение на полицията ограбени са били 11 деца.

Появиха се и доста по-плашещи съобщения - като например за младо момиче, което открило труп, докато търсело покемони. За щастие и поне засега - такъв случай не е имало.

Вече се появи и информация за първа катастрофа, след като шофьорът гледал екрана на телефона си дали наблизо няма да се появи покемон. 28-годишният мъж, управлявал автомобила, се ударил в дърво близо до Обърн, Ню Йорк.

Жена, решила да "хване" покемон на магистрала пък предивзика тежка катастрофа, след като видяла съществото на екрана на мобилния си телефон и спряла по средата на пътя.

Затова и на някои места се появиха табели с надписи като този:



“Недейте да играете Покемон, докато шофирате”, гласи надписът Снимка: Twitter

Водещи финансови издания по света изразяват съмнение още колко време ще продължи манията около “Pokemon Go” и дали тя ще помогне на “Nintendo” да се изправи на крака. Всички обаче са единодушни около мнението, че небивалата популярност ще помогне на развитието на технологията за “подсилена реалност”, която може да намери приложения и в доста по-полезен вид. Никой не се съмнява, че именно тя е и неизменна част от близкото бъдеще.

Междувременно официалният старт на играта в България ще бъде даден на 31 юли, а фенове от цялата страна вече се готвят за събитието.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама