ОДК в Лозница се преобразува в Център за подкрепа на личностното развитие

20:23, 14 юли 16 25 483 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общинският детски комплекс в Лозница ще бъде преобразуван в Център за покрепа на личностното развитие без да се променя наименованието му. Решението е гласувано на заседание на местния парламент и е във връзка с новия Закон за предучилищното и училищно образование.

Законът определя видовете центрове според дейността им, а точка 1 от чл. 49 ал. 1 припокрива сегашната дейност на ОДК за развитие на интересите, способностите, компетентностите и изявата в областта на науката, технологиите, изкуството и спорта. От тук следва, че при преобразуването на ОДК в Център за подкрепа на личностното развитие няма да се наложи промяна във функциите и дейностите на институцията.

Предложението преобразуваният Общински детски комплекс в Лозница да разшири дейността си и с диагностика, рехабилитация и корекция на всички видове комуникативни нарушения произтича от необходимостта за професионална подкрепа от специалист-логопед на деца от общината. Този вид дейност би способствал за развитието на децата с комуникативни проблеми и говорни дефекти, посочват от общината. По този начин ще им бъде даден равен шанс за достъп до образование и други социо-културни дейности.

От общинската администрация отчитат, че през миналата учебна година логопедична помощ са потърсили 12 деца от предучилищна и училищна възраст и ръководството на общината е финансирало дейността със собствени средства. По информация от отдел”Образование и култура” за учебната 2016/2017 година, броят на родителите на децата и учениците, изявили желание да ползват услугите на специалист-логопед е 16.

Това според ръководството на общината доказва нуждата от назначаване на такъв специалист и добавяне на диагностика, рехабилитация и корекция на всички видове комуникативни нарушения при деца, както и получаване на допълнителна педагогическа и психологическа подкрепа от страна на специалисти педагогически съветници и психолози към дейността на ОДК, допълват от общината.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама