Горските стражари предотвратиха два пожара край Варна

20:33, 14 юли 16 25 450 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В резултат от бързата реакция на горските стражари са предотвратени два пожара на територията на Варненска област. Специализираните групи за гасене на горски пожари към Североизточно държавно предприятие са реагирали незабавно след подадени сигнали на телефон 112.

С участието и на служителите на пожарната вчера е потушен пожар в частна гора край път до вилна зона на квартал „Аспарухово“ във Варна. Огънят е пламнал към 13,30 ч. По всяка вероятност е причинен от човешка небрежност. За щастие, пожарът е низов и са изгорели само треви на площ от 220 кв. м., а гората от черен бор и кипарис е незасегната. В следобедните часове днес - около 15 ч., същият пожар се е възобновил, но поради незабавната реакция на горските стражари е бързо локализиран и изгасен.

В рамките на вчерашния ден е регистриран пожар и в гора край пътя за аксаковското село Генерал Кантарджиево. Инцидентът става към 15 ч. Огънят обхваща площ около 1 декар, но са изгорели само треви. Предполага се, че причината за инцидента е безотговорно изхвърлена от автомобил неизгасена цигара.

От Североизточно държавно предприятие, което стопанисва горските територии в 4 области - Варна, Добрич, Търговище и Шумен, апелират гражданите да бъдат особено внимателни в горещите летни месеци, да не изхвърлят неизгасени фасове, както и отпадъци, в резултат от които също могат да се създадат предпоставки за възникване на пожари. От СИДП благодарят на гражданите за проявената бдителност и подадената информация на телефон 112, което дава възможност за своевременна организация и предотвратяване на огнените инциденти. От предприятието напомнят, че в пожароопасния сезон е забранено паленето на огън извън предвидените за целта места. Забраната важи и за паленето на стърнища от собствениците и ползвателите на земеделски земи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама