Русенските социалисти предложиха чл.-кор. проф. Христо Белоев за кандидат-президент

20:52, 14 юли 16 / Политика 25 470 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Русенските социалисти предпочитат коалиционни кандидати за президент и вицепрезидент, стана ясно днес на конференция, на която бяха отчетени резултатите от проведеното общопартийно допитване за участието на БСП в предстоящите президентски избори.

От членовете на столетницата в Русе и региона 77,7% предпочитат коалиционни кандидати. Подчертан е уклонът те да са от партиите-партньори в коалицията БСП Лява България.

На второ място сред предпочитаните евентуални коалиционни партньори се нарежда АБВ, следвано от Движение 21 на Татяна Дончева, ВМРО, ПП Атака и др. На последно място е ДПС.

При отчета на мандатната комисия стана ясно, че избраният за делегат днес бивш областен управител Венцислав Калчев съвсем скоро е напуснал партията и това беше причината да не участва на конференцията.

Излъчените след допитването предпочитани кандидати за президент от социалистите в Русенско са Янаки Стоилов, Костадин Паскалев, Бриго Аспарухов, Корнелия Нинова, Красимир Янков, Михаил Миков, Мая Манолова, Георги Пирински, Илияна Йотова, Евгени Кирилов, Благовест Сендов, проф. Боян Чуков, Ивайло Калфин и председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров.

След предложение на Александър Недков, бивш зам.-кмет на Община Русе, към кандидатите беше добавен и чл.-кор. проф. Христо Белоев, два пъти ректор на РУ „Ангел Кънчев“ и настоящ председател на местния парламент, който беше избран с огромно мнозинство от присъстващите.

Излъчените при допитването на социалистите в Русенско евентуални кандидати за вицепрезидент са проф. Андрей Пантев, Бриго Аспарухов, Илияна Йотова, Мая Манолова, Татяна Дончева, Дора Янкова, ген. Михо Михов, Александър Симов и Анжел Вагенщайн.

Проведе се гласуване за всеки един от посочените, като делегатите имаха право да дават „За“ повече от един човек. На по-високо ниво в партията ще бъдат предложени само тези, които днес събраха над 50% от гласовете. Това са: за кандидат-президент – на първо място по събрани гласове днес се нареди Корнелия Нинова, след нея е чл.-кор. проф. Христо Белоев и на трета позиция „застана“ Мая Манолова. Никой друг не събра над 50% от гласовете на делегатите днес.

За вицепрезидент обаче имаше 4 такива имена – ген. Михо Михов, проф. Андрей Пантев, Мая Манолова и Татяна Дончева. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама