Български ученици се връщат с 6 медала от олимпиадата по математика в Хонконг

08:41, 16 юли 16 25 434 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Олимпийският отбор по математика се завръща с шест медала от Международната олимпиада по математика в Хонконг, съобщиха от Сдружението на ръководителите на олимпийските отбори по природни науки.

Българските ученици кацат на Терминал 2 на летището в София в 12:00 часа с 3 сребърни и 3 бронзови медала. В олимпиадата са участвали ученици от 117 държави. Ръководители на българския отбора са проф. Петър Бойваленков, доц. Емил Колев и Александър Макелов.

Сребърните ни медалисти са дванадесетокласниците Александър Чергански, Даниел Атанасов и Станислав Славов от Столичната математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ (СМГ). С бронзови медали се завръщат единадесоткласниците Виолета Найденова от СМГ и Христо Папазов от Американския колеж в София, както и Атанас Динев от 10 клас на Природоматематическата гимназия „Акад. Никола Обрешков“ в Бургас.

Международната олимпиада по математика е първата олимпиада по природни науки. Създадена е през 1959 г. в Румъния, като България е участвала във всички нейни издания. До 2016 г. българският отбор е завоювал общо на нея общо 265 медала: 53 златни, 107 сребърни, 105 бронзови медала и 10 почетни грамоти.

Вчера приключи и Международното математическо състезание Po Leung Kuk, което също се проведе в Хонконг. Възпитаницие на столичното 125 СОУ  „Проф. Боян Пенев“ спечелиха златен и сребърен медал в индивидуалното класиране и сребърен медал в отборното сред 40 отбора от 24 държави.



Световното състезание по математика е за ученици до 14 години. То се организира от фондация Po Leung Kuk съвместно с хонконгския Институт за образование. Младите математици се завръщат в България в неделя, 17 юли. Очаква се те да кацнат с полет от Истанбул на Терминал 2 на софийското летище в 09:05 часа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама