Световни лидери осъдиха събитията в Турция

11:08, 16 юли 16 / Свят 25 249 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Опитът за военен преврат в Турция прикова вниманието на международната общност и редица лидери отправиха призиви за овладяване на кризата и запазване на демократичния ред. Последствията от преврата ще бъдат обсъдени на 18 юли на планираната среща на външните министри на ЕС в Брюксел, съобщи БТА.

„Европейският съюз възнамерява да запази Турция като свой ключов партньор във всички сфери, но ще зависи как Анкара ще излезе от кризата и как ще се справи с последствията“, заяви президентът на ЕС Доналд Туск в Улан Батор, където участва в азиатско-европейската среща на високо равнище. Това ще има решаващо значение за самата Турция, за целия регион и за отношенията между ЕС и Турция, каза той.

Туск подчерта, че няма място за военни преврати в съвременна Турция, в която няма алтернатива на демокрацията и върховенството на закона. Напрежението и предизвикателствата не може да се решават със силата на оръжието, каза той.

„Турската демокрация трябва да бъде зачитана и Берлин подкрепя избраното правителство в Анкара“, заяви тази сутрин говорителят на германския канцлер Ангела Меркел Щефен Зайберт.

"Демократичният ред в Турция трябва да бъде зачитан. Трябва да се направи всичко, за да бъде защитен животът на хората", написа Щефен Зайберт в Туитър. Той добави, че Меркел е в тесен контакт с външния министър Франк-Валтер Щайнмайер и вицеканцлера и икономически министър Зигмар Габриел и че Берлин подкрепя законно избраното турско правителство.

Руският премиер Дмитрий Медведев изрази убеденост в необходимостта от възстановяване на конституционния ред и посочи, че обстановката в Турция показва дълбоки противоречия в обществото и армията на страната и .

"Що се отнася до събитията, които се случиха вчера и днес в Турция, те трябва да бъдат анализирани, тъй като още продължават. Напълно очевидно е, че в този момент там има военни сблъсъци", каза Медведев, цитиран от ТАСС. "Необходимо е да бъде възстановен конституционият ред на територията на страната, като бъдат спазвани всички права и свободи, предвиждани в законодателството на страната", добави той.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова за бързо и мирно потвърждение на гражданското управление и конституционния ред. Това се посочва всъобщение до медиите от организацията.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери, който е говорил по телефона с турския външен министър, потвърди подкрепа за демократично избраното правителство, съобщават агенциите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама