Русинова: Отчитаме 11 % ръст в IT сектора

12:48, 16 юли 16 25 596 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Отчитаме ръст от 11%  в  IT сектора през последните години. Това обяви социалният министър Зорница Русинова по време на неформалното заседание на Съвета на ЕС по заетост и социална политика в Братислава, Словакия, съобщиха от ведомството.

Русинова поясни, че скокът в технологичния ни сектор привлича млади специалисти на работните места, които създава. "ИТ секторът е атрактивен и за българи, които се връщат от чужбина и работят в родината си", отсече още социалният министър.

Дигитализацията и влиянието на високите технологии върху пазара на труда бяха сред акцентите в дискусията от втория ден от неформалното заседание на Съвета на ЕС по заетост и социална политика в Братислава, Словакия.

Русинова разясни на срещата, че България подкрепя усилията на Европейската комисия за облекчаване на административната процедура за издаване на Синя карта на ЕС на висококвалифицирани чужденци. По думите й улесняването на механизма ще създаде възможност за по-голямо приложение на този инструмент на европейско ниво.

В началото на изказването си министър Русинова изрази съболезнования във връзка с терористичния акт в Ница. Днешното неформално заседание започна с минута мълчание в памет на жертвите.

В Братислава министър Русинова проведе двустранни разговори с колегите си министри от Франция, Швеция и Румъния-  Мириам Ал Комри, Илва Йохансон и Драгош Пъскару. Срещна се и с Томас Хендел, председател на Комисията  по заетостта и социалната политика на Европейския парламент. Обсъдени бяха теми от европейския дневен ред, както и от двустранен интерес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама