Първи празник на хляба отпразнуваха в старозагорското село Дълбоки

16:52, 16 юли 16 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В старозагорското село Дълбоки отпразнуваха първи празник на хляба под надслов ”Хляб наш насъщни…”. Тържеството в центъра на селото събра десетки жители и гости, които се насладиха на богата музикална програма, подготвена от местни самодейни състави.

Идеята на организаторите от кметството в село Дълбоки и читалище „Развитие-1878” е да превърнат веселието, посветено на жътвата, в традиция и да разкрият пред младото поколение красотата на българските обичаи.

По време на празника имаше конкурсна изложба на ръчно направени хлябове, погачи, месеници и други, както и демонстрация на месене, точене и печене на гюзлеми и традиционни дълбошки палачинки, в които се прибавя и тиква. 

Паралелно с музикалната програма, жури от местни жители оцени най-добрите хлебни изделия на майстори от старозагорските села Дълбоки, Горно Ботево, Загоре, Хан Аспарухово. В кулинарната надпревара се включиха и представители от Читалище „Железник“ в Стара Загора и село Събрано, община Нова Загора. Най-добрите получиха награди.

Гости на първия празник на хляба в Дълбоки бяха кметове на старозагорски села, както и общински съветници. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама