ДПС за събитията в Турция: Волята на народа не може да се потъпче със сила

18:41, 16 юли 16 / Политика 25 248 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Движението за права и свободи (ДПС) изрази подкрепа на законно избраните институции на Турция след неуспешния опит за военен преврат тази нощ, става ясно от прессъобщение изпратено от партията.

"Волята на турския народ, изразена чрез демократично проведени избори, стои над всичко и над всички. Тя не може да бъде потъпквана по никакъв начин, а най-малко чрез сила", заявяват от ДПС.

До момента жертвите от събитията тази нощ са 161, ранени са 1440. Арестувани са 2839 военни. Смята се, че бивш ръководител на турските ВВС и зет му, който е полковник, са организаторите на опита за преврат, както и проповедникът Фетхуллах Гюлен, който се намира в САЩ. 

Ето пълния й текст:

С изключителна тревога и загриженост ние от Движението за права и свободи следим случващото се в Република Турция в последните часове

Турция е наша съседка, в която живеят няколко стотин хиляди български граждани, наши братя и сестри.

Ето защо ние изразяваме категоричната си позиция в подкрепа на законно избраните институции – президент, парламент, правителство.

Волята на турския народ, изразена чрез демократично проведени избори, стои над всичко и над всички. Тя не може да бъде потъпквана по никакъв начин, а най-малко чрез сила.

В 21 век никоя демокрация не може да бъде коригирана с военен преврат

Като изразява своето искрено съчувствие към близките на загиналите и пострадалите, ДПС подкрепя твърдо усилията на законно избраните турски президент, парламент и правителство да възстановят реда и демокрацията в страната и да осигурят живота, сигурността и свободата на всички турски граждани, в това число и на нашите сънародници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама