В Каварна потомци на Еранос Ераносян се преклониха пред подвига му (снимки)

06:21, 24 юли 16 25 1123 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Потомци на спасителя и избавителя на Каварна Еранос Ераносян от България и САЩ отдадоха почит пред героя по повод 139 години от Каварненското въстание.

Пред паметника му се събраха представители на местната власт в Каварна, на арменската общност в Добрич и Варна, граждани.



„Да си спомним за арменския телеграфист, който с цената на живота си спасява Каварна от пълен погром и успява да я избави от башибозушките нападатели”, призова директорът на Историческия музей Дарина Мирчева. Пред паметника, който е изграден през 2007 г. и е дарение от арменската общност, бяха положени венци от кмета на Каварна Нина Ставрева, на Общинския съвет, Арменската общност и Национално дружество „Традиция”.



На събитието присъства д-р Артюн Еринозов, който е пра-правнук на Еранос Ераносян, заедно със своята дъщеря и 5-годишния си внук Алек, които живеят в САЩ.



Д-р Еринозов сподели, че в семейството му се е говорело за Еранос Ераносян, докато баща му е бил жив. „Той ми разказваше. Но, когато бях дете и по-млад, не  обръщах особено внимание на думите му, че в рода ни има такъв герой. По-късно той бе провъзгласен за такъв от Община Каварна, беше му издигнат паметник, има улица на негово име, посмъртно бе обявен за Почетен гражданин на Каварна. Като млад човек, не се заслушвах много. Казвах, че героите са много, какво от това, че и нашият дядо е бил. Сега отдавам изключително голямо значение за онова, което е свършил”, споделя д-р Еринозов. И допълва, че това предизвиква чувство на гордост в рода. „Ние трябва да знаем историята, да я тачим и помним. Трябва да я предаваме поколения напред, за да се помни историята, да се знае. Такива хора трябва да се познават, защото те наистина са спасили много мирни жители”, каза още той.

Изготвил е родословно дърво, като е проследил пет поколения назад. Ще го остави, както и снимки, на дъщеря си, с надеждата, че тя ще го продължи.



На годишнината от Каварненското въстание бе отдадена почит и на бореца за свободата на Каварна, предводителя на въстанието Андрей Василев Димитров – Амира.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама