За първи път бе пресъздадено Каварненското въстание (снимки)

06:47, 24 юли 16 25 729 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За първи път в Каварна бе пресъздадено малко познатото на съвременниците ни Каварненско въстание – събитие, в което са загинали над 1000 души, а хиляди са загубили имота си в събитията от юли 1877 г.



Д-р Добрин Добрев - председател на „46-и пехотен Добрички полк” към Национално дружество „Традиция”, подчерта, че възстановката е съобразена изцяло с историческата действителност, като във време от един час бяха пресъздадени събитията, продължили три дни, направен бе кратък обзор върху страшните дни, отминали преди 139 години.



Събитието бе организирано и финансирано от Община Каварна с личното съдействие и подкрепа на кмета Нина Ставрева. Съорганизатор на възстановката бе Регионален клуб “46-ти пехотен Добрички полк” към Национално дружество “Традиция”. 



Пресъздадено бе онова, което е записано на паметника на въстаниците в Каварна: „Каварна се вдигна в защита мъжествена, в кърви потъна, из пепелища израстна!“



Стотици каварненци и гости на града имаха възможността да видят пресъздадени образите на легендарните Амира, Еранос Ераносян, на  редовите членове на тогавашното общество, на котленските овчари, които са обитавали района, на местната интелигенция.



В събитието участваха над 100 възстановчици – 80 с въоръжения, а 30 като цивилни. Най-младият бе на 4, а най-възрастният – на 73 години. Те бяха дошли от различни краища на страната – някои от повече от 500 километра.



На сцената на военно-историческата възстановка в градския парк оживяха страници от драматичните събития.

Каварненци въстават, предвождани от местния търговец Андрей Василев-Амира, когато десетки села в Добруджа по време на Руско-турската война са ограбени и опожарени от башибозуци и черкези. Двете църкви, местното училище и повече от 150 къщи в Каварна са изпепелени.



Пресъздадено бе пристигането на бежанците от околните села в Каварна, който се е превърнал в укрепен  пункт. Последва пристигането на черкезите, башибозука и татарите, които обграждат града и правят опит да го превземат. Появата на балчишкият каймакамин Курт Мехмет Али, който се опитва да преговаря с цел откуп, но откупът е частично е събран и ограбен от черкезите.



Последва убиването на градските нотабили, втората тежка атака на османските части, пристигането на нови подкрепления, оръдия, изпратени от Добричкия гарнизон, смилат съпротивата. Преди загиването на града по море пристигат морските пехотинци от корпуса на принц Хасан, които спасяват малцината оцелели. След оттеглянето им, следва ограбване на града.



Много от оръжията, използвани във възстановката, са напълно истински, пригодени да стрелят с халосни патрони. Не е изключено някое действително да се е сражавало по тези земи, каза д-р Добрев.



Във възстановката участваха клубове на НД „Традиция” от Добрич, Велики Преслав, София, Велико Търново, Троян, Силистра, Казанлък, Панагюрище, Велинград, Шумен, Варна и др., както и клуб „Миноносец „Дръзки” – Варна.



Кметът Нина Ставрева благодари на всички членове на национално дружество „Традиция” за това, че пренесоха присъстващите в юли 1877 г. „Днес е добре да си вземем поуки от историята и да не забравяме, че войната никога не води до добро. Че днес ние сме онези, които пишем днешната история, онази, която ще изучават нашите деца и внуци. Нека заедно бъдем добри и да направи така, че да живеем в мир”, каза кметът.



Д-р Добрев връчи на град Каварна, в лицето на кмета Нина Ставрева от името на НД „Традиция” сабя, която винаги да буди високия патриотичен дух.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама