Ето как социалните медии се оказаха колкото полезни, толкова и вредни по време на стрелбата в Мюнхен

12:52, 24 юли 16 / Свят 25 339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Социалните мрежи бяха и проклятие и благословия по време на смъртоносната стрелба в мола в Мюнхен". Така започва статията си Саймън Морган, с цел да покаже, как понякога социалните мрежи и медиите, в стремежа си да бъдат бързи и полезни в ситуации като тази в Мюнхен, могат без да искат да объркат полицията. Ето и целия текст:

"Пиша това, защото в онзи напрегнат момент, на полицията й се налагаше да преследва фиктивни заподозрени и фалшива тревога.

18-годишнит стрелец Али Давид Сонболи също е използвал Интернет за да планира и осъществи пъкления си план при който загинаха 9 души и 16 други бяха ранени.

И все пак, социалните мрежи бяха безценен източник на информация и подкрепа за изплашените до смърт граждани на Мюнхен по време на дългата блокада, докато преследването на убиеца продължаваше.

Веднага след началото на трагичните събития, късно в петък следобед, полицията в Мюнхен побърза да се включи в Twitter, за да се опита да се информира по най-бързия начин обществеността за непрекъснато променящата се ситуация.

"Правим всичко по силите си, за да заловим нападателите," написаха те на немски, английски и френски език.

"Заподозрените все още на са свобода. Моля, избягвайте обществените места. #munich #gunfire".

"По непотвърдена информация е възможно да избухне повече насилие и стрелба #gunfire в центъра на града. Ситуацията е неясна. Моля, избягвайте обществените места."

Фалшива тревога

Потребителите на социални мрежи обаче започнаха да туитват и ретуитват своите собствени преживявания и версии на развиващите се събития и в един момент стана много трудно за полицията да преценява общата картина, както и да прави разлика между това кое е факт и кое – измислица.

Така например, заваля информация за още една стрелба в центъра на града, на пешеходния площад „Щахус“ недалеч от гарата. Тази информация обаче се оказа невярна.

Още едно главоболие за полицията бяха профилите на хора, които твърдяха, че са очевидци и започнаха много бързо да качват свои снимки и видеозаписи, които бързо се разпространяваха в Интернет. При тези случаи полицията се опасяваше, че нападателите, (бел. а. Към онзи момент все още се смяташе, че нападателите са повече от един) може да следят къде има разположени полицейски постове и колко на брой са те, като по този начин може лесно да ги избегнат.

Накрая, от полицията отчаяно туитнаха:

„Моля, не правете и не публикувайте снимки и видеоклипове на действията на полицията, които биха били в услуга на заподозрените“.

Късно в събота вечерта, началникът на баварската полиция Хубертус Андре каза в пряко включване по германската обществена телевизия ZDF, че скоростта и обемът на информацията, която трябва да бъде проверена е "истинско предизвикателство“ за тях.

В крайна сметка, официалният Twitter акаунт на полицията се оказа много полезен за информиране на обществото за актуалните потвърдени факти, както и за броя на жертвите, а също и за времето и мястото на следващата им пресконференция. Но самите полицаи, по невнимание, помогнаха някои спекулации да се разпространят до повече хора в мрежата, като например туитнаха, че се разследва възможността за предполагаема терористична атака. Затова в един момент от полицията се почувстваха длъжни да публикуват опровержение:

„Моля, всякакви спекулации да бъдат ограничени до минимум – това ще бъде от голяма помощ за нашата работа!“

Примамени през Интернет

"Факт е, че днес, в ерата на социалните мрежи, не полицията контролира количеството информация и бързината с която тя ще бъде разпространена, а всеки един, който има достъп до Интернет", заяви германският министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер.

"Това понякога е предимство. Доказва го броят на разследванията, доведени до успешен край, благодарение на снимките и видеоклиповете, направени от частни лица", каза той.

В Съединените щати, например, разследването на атентатите от Бостън Маратон през 2013 г. е напредвало бързо в резултат на точно такав информация от потребители на Twitter и Facebook..

"Но е ясно и друго, че слуховете може да се разпространят бързо, но това не винаги е благоприятно за точната преценка на ситуацията", каза още министърът.

Той оцени високо работата на баварската полиция.

Според германското министерство на вътрешните работи, стрелецът Али Давид Сонболи е хакнал акаунт във Фейсбук и е поканил жертвите да посетят заведение на Макдоналдс с обещание, че ще получат намаления. 

„Ще ви дам каквото поискате за малко пари“, гласи написаното в поканата, според германските медии. Стрелбата е започнала най-напред на изхода на ресторант от веригата Макдоналдс.

*Коментарът на Саймън Морган е публикуван в Агенция Франс Прес и на сайта на телевизия Франс24. Topnovini.bg го препубликува, заглавието е на редакцията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама