Лекарите скочиха срещу пръстовите отпечатъци в болниците

16:42, 24 юли 16 / Политика 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българският лекарски съюз отново излезе с позиция против въведените отскоро пръстови отпечатъци в 5 болници в страната.

"Лекарите и пациентите не са престъпници, за да се регистрират в болниците с пръстов отпечатък. Болниците не могат да отказват да лекуват – пациентът има право да получи медицинска помощ, където пожелае. Не приемаме, ако не се регистрира с пръстов отпечатък, НЗОК да отказва да плати лечението и разходите да останат за сметка на болничното заведение. Така се трупат дългове", категорични са от БЛС.

"Електронната автентификация" или „процедурата по снемане на пръстов отпечатък при приемане на пациенти в лечебните заведения” е незаконосъобразна и ограничаваща правата на гражданите подчертават от лекаскотот съсловие.

И подчертават, че противоречието е налице с разпоредбите от Закона за българските лични документи, Закона за гражданската регистрация и Закона за електронното управление. "В противоречие е и с принципни постановки от общностното право, съдържащи се във важни документи на ЕС", смятат лекарите.

Основното притеснение на съюза е, че ако болницата все пак откаже прием, със сигурност ще зачестят случаите на „юмручното право” и съдебните дела срещу лекари и лечебни заведения.

Друг проблем според БЛС е, че щом отпечатъците се въведат в доболничната помощ, то тогава джипитата ще трябва да закпуят скъпите четеци (за ДКЦ-тата ще са нужни по няколко), а след това да убеждават пациентите си, че задължително трябва да се чекират.

"Ако пациентите не са съгласни, какъв избор имат медиците – да откажат преглед или да работят без заплащане?", питат в заключение от БЛС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама