Воден референдум в Кресна

07:45, 31 юли 16 25 374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Жителите на Кресна казват днес с гласа си "да" или "не" на присъединяване към Областната водна асоциация.

Допитването бе свикано от кмета Николай Георгиев.

Кресна е единствената община в Благоевградска област, коиято твърдо отстоява позициите си за запазване на собствеността над водното дружество и категорично се противопоставя срещу силовите методи на областния управител в Благоевград Бисер Михайлов за окрупняване на ВиК сектора в региона.

Мотивите са, че Кресна е от най-бедните общини в страната и жителите няма да могат плащат четири-пет пъти по-скъпа такса за вода, след преминаване към Водната асоциация.

Сега те заплащат по 39 стотинки за кубик питейна течност.

Народното допитване е днес от 18.30 часа пред сградата на кметството.

Право за участие имат всички граждани с избирателни права на територията на общината, които имат постоянен или настоящ адрес преди тази дата. На информационните табла пред всяка избирателна секция има актуализирани списъци на гражданите с избирателни права.

"Общото събрание на хората в Кресненско се счита за редовно, ако на него присъстват не по-малко от една четвърт от гражданите с избирателни права. Когато в определения час не са се явили посоченият брой граждани, събранието се отлага с един час, след което се провежда с онези, които присъстват", обясниха от Общината.

Решението се приема с гласовете на не по-малко от половината от присъствалите на събранието гласоподаватели.

Гласуването ще бъде тайно, но хората могат да решат и да е явно. Въз основа на решението на в 7-дневен срок кметът Николай Георгиев ще внесе предложение в Общинския съвет за официалното му  приемане.

Съгласно заповед на Николай Георгиев за законосъобразното протичане на общото събрание на населението на община Кресна е забранена продажбата на спиртни напитки от магазините, заведенията за обществено хранене и други обществени места до 21:00 часа на 31 юли.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама