Стопанската камара в Шумен: Промяна в качеството на образованието или оставки

12:42, 31 юли 16 25 377 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Да бъдат предприети незабавни и ефективни мерки за промяна в качеството на образованието в Шуменска област призовава в своя декларация Стопанската камара в областния град. От организацията посочват, че ако не се предприемат реални мерки за подобряване състоянието на образованието, ще настояват за оставката на всички ръководители на звена в сферата на образованието.

В декларацията се отбелязва, че резултатите от провежданите национални външни оценявания и матурите през последните няколко години трайно нареждат областта ни на едно от последните места в страната.

"Слабите резултати са показател за некачествената подготовка на учащите се и неминуемо се отразяват на последващото им образование и квалификация, а в перспектива – на реализацията им в живота и неговия стандарт. В краткосрочен и дългосрочен план негативната тенденция в образователното равнище на млади хора от град Шумен и областта води до недостиг на образовани и квалифицирани кадри, което намира пряко отражение в икономическото състояние на областта, заетостта и доходите на работещите и привличането на инвеститори", се подчертава в документа. 

Според Стопанската камара в Шумен сегашното ниво на образованието в областта се дължи преди всичко на незадоволителна работа на всички учреждения и служители, работещи в тях, които са пряко заети и отговорни за провеждането на образователния процес и неговото качество – учители, преподаватели, директори, общински и областни администрации и регионалния инспекторат по образованието.

"На тази срамна тенденция трябва да се сложи край. Настояваме за незабавно организиране на широка обществена дискусия с участието на всички лица и структури, ангажирани с учебния процес и отговорни за нивото на образованието, като бъдат анализирани причините за лошите резултати и бъдат набелязани конкретни мерки за тяхното преодоляване и подобряване на качеството на образователния процес. Да бъде потърсена персонална отговорност от лицата, виновни за показаните резултати", настояват от Стопанската камара.

"Изчакахме няколко месеца за реакция на съответните ръководители в сферата на образованието, но вероятно няма да дочакаме предприемането на реални мерки за подобряване на качеството на образователния процес. Като данъкоплатци, всички ние, макар и косвено, сме работодатели на лицата, работещи в сферата на образованието. Те трябва пределно ясно да осъзнаят, че за произвеждан брак и лошо качество се носи персонална отговорност", се посочва още в декларацията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама