Отбелязват Световната седмица на кърменето в Русенско

07:06, 01 авг 16 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Световната седмица на кърменето се отбелязва ежегодно през първата седмица на август. Тя се чества в повече от 120 страни по света. Началото и е поставено през 1992 година. Създадена е от организацията Световен Алианс за активна подкрепа на кърменето с цел възраждане и възстановяване на практиките за кърмене.

Чрез кърменето майката дава имунитет на бебето, докато неговата собствена имунна система се адаптира и развива. С растежа на бебето съставът на майчиното мляко се променя, за да посрещне неговите нужди. Природата няма фиксирана формула - тя отговаря на променящите се нужди на детето и работи в хармония с неговото развитие.

Според Световната Здравна организация ,,децата, които по каквато и да е причина не са кърмени, трябва да получават специално внимание от здравната система, защото представляват рискова група", категорични са специалистите.

За поредна година Русе се включва в отбелязване седмицата на кърменето. Организатори на проявата са Регионална здравна инспекция – Русе и Община Бяла. Експерти от здравната инспекция ще дискутират проблемите на кърменето с бъдещи и настоящи майки.

Днес, 1 август, от 10.30 часа в Бяла ще се проведе образователен семинар с презентации на теми: „Кърменето – инвестиция за цял живот”; „Хранене по време на бременността” и ще се осъществят консултации на желаещите  от специалисти на РЗИ.

Акцент на презентациите е рискът от тютюнопушене по време на бременност и кърмене, както за бебето, така и за майката. Изнесеният консултативен кабинет за отказ от тютюнопушене към здравната инспекция ще консултира желаещите майки да се откажат от вредния навик и ще извършва измерване на въглероден монооксид и карбоксихемоглобин в издишван въздух.

На срещата ще бъдат предоставени информационни материали, съобщават още организаторите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама