Фолклорните традиции на близки и далечни страни оживяват в Пловдив

07:20, 01 авг 16 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Представителни фолклорни състави от Гърция, Италия, Мексико, Румъния, Сърбия и Унгария са в Пловдив за участие в 22-рия Международен фолклорен фестивал, който започва днес в Града под тепетата.

За съжаление, групата от Грузия, която бе заявила участие, няма да успее да се включи, независимо от огромното желание на танцьори и хореографи, поради затруднения, свързани с ограничения във визовия режим вследствие на обстановката в съседна Турция и региона.

Събитието, превърнало се в традиция за културния живот на Пловдив, е истински дългоочакван празник за жителите и гостите на града в горещите летни дни. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Община Пловдив и в него всяка година се включват фолклорни колективи от цял свят, представящи с много красота, талант и добро настроение незабравима феерия от цвят и ритми.

Едни от най-добрите фолклорни, музикални и танцови ансамбли пътуват хиляди километри, за да покажат красотата и уникалността на фолклора на своята държава пред пловдивската публика и гостите на града на едно от най- емблематичните места - Античния театър на Пловдив.



Всяка вечер от 1 до 5 август от 17.30 часа от "Дом Левски" ще тръгват традиционните дефилета на участниците, които ще преминават по Главната улица и ще стигат до сцената на площад "Стефан Стамболов", където ще изнасят кратки концерти. Програмата ще продължава с официалните вечерни представяния на участниците на сцената на Античния театър от 20 часа. Входът за събитията е свободен.

От българска страна в програмата на фестивала ще се включат ФА "Тракия", Формация "Елика" и танцови състави, участвали в надиграването "Хопни ми, тропни ми". На 4 август Пловдив посреща танцьорите от фолклорна асоциация "Каракачани - Тракия" от съседна Гърция, специални гости на фестивала, които пристигат само за един ден - за концерта на Античния театър.

22-рият Международен фолклорен фестивал Пловдив 2016 ще бъде открит от заместник-кмета по култура и туризъм на Пловдив Амелия Гешева. Церемонията е довечера от 20 часа на Античния театър. На същата сцена в последната вечер - 5 август, от 20 часа ще се състои Гала концертът и церемонията по официалното закриване на фестивала.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама