Андрей Райчев: Писмото на Евгений Михайлов срещу Бокова е разказ за балъци

08:52, 01 авг 16 25 410 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Няма упрек към Ирина Бокова за 27 години. Причинява се на България нещо изключително лошо. Това е елемент от организация“. Това каза социологът Андрей Райчев в ефира на „Нова“ относно изпратеното от режисьора Евгений Михайлов компрометиращо писмо срещу Ирина Бокова до 58 държави срещу номинацията й за шеф на ООН. Райчев определи писмото на Михайлов като "разказ за балъци".

Писото е изпратено на 25 юли от името на Движение 22 септември до всички страни-членки на ЮНЕСКО, до Съвета за сигурност, до посолства и международни организации. В него пише, че номинацията на Бокова е дълбоко спорна и българското правителство е било принудено да я номинира от крайно лява коалиционна партия.

„Следващите хиляда години ние няма да имаме такъв шанс – че тя може да стане генерален секретар на ООН“, заяви той. Според него Михайлов няма аргументи срещу Бокова за последните 25 години.

От своя страна Евгений Михайлов, който беше включен в ефира по телефона, каза, че се срамува, че 27 години не е израснало поколение или просто не се дава път на хора, които не са свързани с Държавна сигурност и БКП. "Тази партия и комунистическият режим са обявени за престъпни", каза още той, свързвайки го с Бокова.

Последва спор, в който Райчев заяви, че „доносът много бързо прелива в друг донос“, заради скачането от тема в тема на Михайлов и упреците му към Бокова.

Михайлов припомни, че Бокова се яви на червения площад за парада на 9 май миналата година, когато всички държавни ръководители, с изключение на Китай, бойкотираха този парад. Защото той беше веднага след агресията на Русия в Украйна и след анексията и окупацуията на Крим. Светът бойкотира Русия и политиката на руския президент Владимир Путин. „Но Бокова застана гордо на Червения площад, като се преотивопостави на мнението на световните лидери и демонстрира съпричастност с политката за окупация на Крим“, каза още той.

Според социолога е нормално Бокова да е на парада на Червения площад, защото това е позицията на ЮНЕСКО, в която се казва, че е недопустима окупацията на Крим.

„Ако сринат кандидатурата на Бокова, то португалският кандидат ще бъде избран, но ако решат да е жена – това ще е Ирина Бокова“, заяви Райчев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама