Разширяват Музея на бойната слава в Ямбол

09:20, 01 авг 16 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Музеят на бойната слава в Ямбол увеличава експозиционните си площи почти десет пъти. В ремонт са гаражните помещения в близост до входа на музея. Извършва се цялостна подмяна на покривната конструкция. Дейностите включват укрепителни работи по подпорните греди и разчистване на вътрешното пространство. Целта е помещенията да бъдат възстановени при максимално запазване на автентичния им вид.

В обновените зали ще бъдат експонирани ценните видове от немска бронетанкова техника с цел по-доброто им съхранение и опазване от влиянието на атмосферните условия. В момента танковете са разположени в двора на музея. Те са една от основните му атракции и се използват като естествен декор за възстановки на военни действия.

Предвижда се експонирането на тежката техника в новите зали отново да пресъздава огнева линия от Втората световна война.

В процес на подготовка е и ремонт на още една допълнителна зала. Тя се намира в основната сграда на музея и ще доразвие експозицията, представяща българската военна история през призмата на ямболските военни формирования.

Идеята е новото помещение да бъде посветено на представяне на Ямболската дивизия. Създадена още в 1886 г. като Трета пехотна дивизия, тя се прославя с превземането на Одринската крепост през 1913 г. По-късно, преобразувана в Седма мотострелкова дивизия, тя е една от най-големите в страната до закриването й през 2002 г.

Ямболският Музей на бойната слава функционира от 9 май 2013 г. и се утвърди като атрактивен туристически обект най-вече с уникалните експонати от немска бронетанкова техника и провежданите ежегодно възстановки на исторически събития, свързани с бойната слава на България. Отличителната му черта е, че се намира в естествената среда на бивш войскови район, а входът на музея е възстановеният в автентичния му вид портал на някогашния 29-ти Ямболски пехотен полк.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама