В битка с преписвачите - матурите с нови правила

10:38, 01 авг 16 25 265 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В опит да се преборят преписвачите от тази есен матурите ще се провеждат на модули. За това съобщават от просветното министерство. Над 8000 са първите зрелостници, които ще пишат изпитния вариант на части и ще разполагат с определено време за всяка от частите. 

Така примерно на изпита по БЕЛ, който ще е на 29 август и ще се явят над 5000 зрелостници, модулите ще са три. Първите два ще са по 60 минути, а третият ще е 120 минути. След изтичане на определеното време учениците няма да имат възможност повече да се връщат и да работят върху модула, защото по новите правила пликовете със съответната изпитна част ще бъдат запечатвани. 

Друга новост е, че до приключване на всяка част учениците няма да имат право да излизат от изпитната зала. За всеки напуснал сградата обратен достъп в нея ще е забранен в рамките на деня. 

Новата идея за провеждането на зрелостните изпити няма да се отрази върху формата и съдържанието на изпита, просто е поредната мярка срещу опитите за подсказване и преписване, категорични са от МОН.

Всички останали правила по провеждането на зрелостния изпит до сега се запазват:

- Влизането в изпитните зали става само с документ за самоличност и служебна бележка за допускане до изпита; 

- В тях за всеки зрелостник има определено персонално работно място, обозначено с етикет с неговото име, което трябва да бъде заето не по-късно от 7,30 часа;

- Задължително остава и всички технически средства за комуникация да бъдат изключени и поставени на видно място пред квесторите в залата; 

- Всеки, който преписва под каквато и да е форма ще бъде отстраняван от зрелостния изпит и работата му няма да бъде оценявана;

- Изпитната работа няма да бъде оценявана и ако е нарушена анонимността й;  

Заявления за участие в предстоящата сесия на държавните зрелостни изпити са подали точно 8383 зрелостници. До 26 август т.г. те трябва да получат служебните си бележки, че са допуснати до матури.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама