Реформаторският блок предлага всяка община да е с омбудсман

11:30, 01 авг 16 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Реформаторският блок предлага промяна на закона за местно самоуправление само ден преди депутатската ваканция. Предложението е внесено в деловодството на парламента в последния му работен ден преди лятната отпуска, предава БГНЕС. То гласи да се изисква от общинската власт назначаването на обществени посредници за общините с над 20 000 жители. А за тези населени с по-малко от 20 000 души изборът за омбудсман ще е пожелателен. 

От 2003 г. у нас законово влезе длъжността “Общински посредник”, но по данни на Министерството на регионалното развитие и благоустройството от 265 общини, само в 9 има избрани омбудсмани. И занапред изборът на местни посредници ще става от общинските съвети, но реформаторите предлагат не подкрепата от 2/3 от гласовете на съветниците да се определящи при избора на омбудсман, а да е нужно обикновено мнозинство. Както и омбудсманите да са независими от кмета и Общинския съвет, мандатът им да е пет годишен, а заплатата да им е 80% от тази на кмета на дадената община. 

Основната роля на общинския посредник е да разглежда жалбите на населението за нередности на местната администрация, както и да има задължението да информира прокуратурата, ако се появят съмнение за престъпление на общинската власт. Местният омбудсман в двуседмичен срок ще трябва писмено да информира сезиралите го с жалба граждани за действията, които са предприети по подадения сигнал. Както и веднъж годишно да предоставя отчетен доклад на общинския съвет, а на всеки шест месеца да се изготвя и отчет за входираните жалби от гражданите до общинския им посредник, предвижда входираното предложение на реформаторите. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама