Босненските лидери договориха важни точки за бъдещо еврочленство

11:40, 01 авг 16 / Свят 25 275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Босненските лидери договориха споразумение по важни точки, касаещи бъдещото членство на страната в Европейския съюз, съобщи „Ройтерс“.

Също така сделката помогна за изчистване на пътя за спечелване на така нужния за държавата договор за заем с Международния валутен фонд (МВФ), който беше отложен преди три седмици, предаде агенцията.

Босна подаде молба до Брюксел за започване на преговори за членство в Евросъюза още през февруари, но процедурата бе блокирана заради съпротивата на босненските сърби срещу разширяване на търговското споразумение с Хърватия и по-ефективен механизъм за координация с европейските институции.

"Днес разрешихме редица проблеми, които откриват пътя за приемане на молбата на Босна за еврочленство (...), но също откриват  пътя и към споразумение с МВФ", каза Бакир Изетбегович, лидер на най-голямата партия на босненските мюсюлмани – SDA, и председател на Президиума на Босна и Херцеговина.

На среща по инициатива на ЕС лидерите в Босна постигнаха съгласие да преодолеят споровете. Сърбите приеха механизма за споразумение с ЕС, а босненските мюсюлмани се подписаха под споразумението с МВФ. Сърбите приеха и транспортна стратегия за страната, която първоначално отхвърляха. Това беше част от условие на ЕС преди да одобри повече от 1 милиард евро за изграждане на магистрали и пътища.

На следващата среща на съвета, която вероятно ще се проведе през септември, се очаква да бъде одобрен заем от 550 милиона евро.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама