Отложиха делото срещу бившия кмет на Стрелча

12:09, 01 авг 16 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пловдивският районен съд отложи делото срещу Иван Евстатиев, което трябваше да стартира днес, за 10-ти и 11-ти октомври, съобщава БНР-Пловдив.

До отлагането се стигна след като в съда не се явиха двамата адвокати на Евстатиев.

Припомняме, че бившият кмет на Пазарджик и Стрелча е обвинен в изнасилването на 16-годишна ученичка и привеждането й в безпомощно състояние чрез алкохол. Наказанието при доказване на първото обвинение е лишаване от свобода  от 3 до 10 години, а за второто – до половин година затвор или глоба до 500 лева.

Момичето депозира чрез защитника на семейство Белухови граждански иск за 10 000 лв, за нанесени морални щети срещу Иван Евстатиев. Девойката пристигна в съда с родителите си и адвокат Иван Грошев. По думите му обвиненият признава повечето неща - познанство, виждане, ухажване и сексуален контакт, но не казва, че контактът е бил против волята й. Според Грошев това е добра, макар и примитивна форма на защита.

Попитан дали има промяна в здравословното му състояние,  Евстатиев заяви пред журналисти лаконично, че то остава както преди.

За насроченото днес първо заседание по делото се явиха повечето призовани свидетели -полицейски служители, близки и познати на семейството и на Евстаиев, които са видели състоянието на момичето след инцидента.

Все още изживяваме събитията и ще ни успокои единствено присъдата, за да се получи "възмездие" и да започнем отначало същия живот, както преди, каза бащата на момичето Георги Белухов.

След случая, станал в хотелска стая в Стрелча през януари, Евстатиев е ареста, въпреки многократните искания на защитата за отмяна на най-тежката мярка за неотклонение. Общинският съвет в Стрела отне званието му на почетен гражданин, а местните хора протестираха неколкократно. Заради влошено здравословно състояние на няколко пъти беше и в болница. Адвокатът му Ташкена Колчева съобщи, че клиентът и е извършил опит за самоубийство зад решетките.

Панагюрският съд не може да формира състав за делото, а пазарджишките съдии си дадоха отвод заради контактите си с Евстатиев, който е работил дълги години и като адвокат. При това положение Върховният касационен съд разпореди  делото да бъде в Пловдив.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама