Борисов и Ципрас преговарят в Бояна за втечнения газ (снимки)

12:20, 01 авг 16 / Политика 25 263 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Премиерите на България и Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас преговарят за това как България да се включи като акционер в строителството на терминала за втечнен газ в гръцкото пристанище Александруполис. 

Ципрас пристигна заедно със шестима министри и двама зам.-министри в резиденция "Бояна" за съвместното заседание на двете правителства.

Засега отворени са както вариант терминалът да бъде изграден с финансиране от двете държави, така и да бъде допуснато частно участие на български и гръцки компании, съобщават правителствените източници.

Друга основна тема на разговорите ще бъде забавеното изплащане на пенсиите на българите, които са работили и са се осигурявали в Гърция. Гръцкият осигурителен институт бави документите на българските работници с години, заради което те не получават пенсия в пълен размер. Очаква се България да поиска по-бърза работа на осигурителния институт на южната ни съседка и изплащане на пенсиите в реален размер, както предвиждат европейските правила.

Бежанската криза и опасността от засилена миграция след неуспешния опит за преврат в Турция също ще са тема на разговори между двамата премиери, тъй като България и Гърция са двете най-застрашени от наплив европейски държави. България вече поиска от "службата за гранична охрана Фронтекс" повече техника на охрана на границата. В Гърция пък службата работи от няколко години.

Днешното заседание е третата среща на Съвета за сътрудничество на високо равнище между двата кабинета. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама