След митинга в Кьолн: Турция призова германския шарже д'афер

12:21, 01 авг 16 / Свят 25 226 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Турция призова германския шарже д'афер ден след мащабната демонстрация в подкрепа на президента Ердоган, на която не бе позволено той да направи видеобръщение пред събралото се множество. Това съобщи АФП, цитирайки говорител на германското посолство.

„Шарже д’афер беше извикан в турското външно министерство в 13 часа”, каза говорител на германското посолство пред агенцията, допълвайки, че посланикът не е в града.

Близо 30 000 души се събраха в неделя в Кьолн на демонстрация срещу неуспешния преврат в Турция. Турската диаспора в западния германски град е една от най-многобройните в страната, където живеят около 3 млн. турци.

Анкара определи като неприемлива забраната на германския Конституционен съд държавния глава да се включи в митинга чрез видеовръзка. Послание от Ердоган към хилядите демонстрантите все пак беше прочетено в неделя. „Турция е по-силна днес, отколкото преди 15 юли“, се казва в него.

Опасенията на германските власти са, че видео с реч на Ердоган ще изостри допълнително отношенията между турците в страната.

Освен видеобръщение на Ердоган, властите в Кьолн забраниха и участието на водещи турски политици в мащабната демонстрация.

Припомняме, че през последните месеци отношенията между Берлин и Анкара се влошиха, след като германският парламент прие резолюция за признаването на арменския геноцид.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама