Ентеровирусите през лятото засягат най-често децата

12:23, 01 авг 16 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проблемът през лятото са ентеровирусите, които са над 120 вида и лесно се предават между хората. Източник на инфекцията са мръсните ръце, а основните засегнати са децата. Това каза вирусологът акад. Ангел Гълъбов от Института по микробиология при БАН на пресконференция.

Симптомите се изразяват в зачервено гърло, повишена температура, главоболие, гадене, повръщане, много често и разстройство. Вирусите се развиват в тънките черва. Инкубационният период е сравнително кратък – 1-2 дни.

Има щамове, които поразяват сърдечния мускул, обвивката на сърцето, или могат да причинят диабет, предупреди Гълъбов. Той обясни, че ентеровирусите са главните причинители на летния грип.

Няма ваксини срещу ентеровирусите. Те се лекуват само симптоматично, отбеляза той.

Хигиената е изключително важна за предпазване от ентеровирусните инфекции, както и начинът на приготвянето на храна вкъщи и контролът на работа в заведенията за бързо хранене, подчерта вирусологът.

Други инфекции, които се проявяват през лятото, са свързани с някои кърлежи, които причиняват Конго-Кримската хеморагична треска. Заразяването става чрез ухапване или при контакт с кръв от болница, в която се лекува такава треска. Единствената ваксина в света срещу нея е разработена в България.

Марсилската треска също може да бъде причинена от кърлежите, които са по северните склонове на Родопите, Странджа планина и Източна Стара планина. Папатациевата треска пък може да се срещне по крайбрежието на Южното Черноморие. Тя причинява 2-3-дневно повишаване на температурата и зачервяване на очите.

Вирусологът коментира, че вирусът Зика не е проблемен за България, защото се разпространява с ухапване от Тигров комар. „Съмнително е вирусът да се адаптира към местните комари“, каза Гълъбов. Той отбеляза, че в Европа има много случаи на заразени от Зика. Заболяването е безсимптомно. Бременните жени са единствените, които могат да пострадат от него, каза още той.

По неговите думи коксаки вирус А16 и ентеро 71 са двата вируса, които в последните години са причинили вирусни взривове по света. Коксаки вирусът се проявява с мехури по устата, ръцете, краката. Китайците приготвят експериментални ваксини за него. Трудно може да се каже по какъв начин този вирус може да проникне в България, допълни Гълъбов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама