Играят балета „Дон Кихот” на откритата сцена на плажа на „Двореца” в Балчик

12:54, 01 авг 16 / Култура 25 464 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Балетният спектакъл по музика на Лудвиг Минкус и едноименния роман на Мигел де Сервантес „Дон Кихот” ще бъде представен от Държавния културен институт „Двореца" и Държавна опера-Варна.

Това е второто представление, което ще се играе на откритата сцена "Двореца" на плажа под вила "Тихото гнездо". Публиката ще има възможност да съпреживее красота и виртуозност с изпълнението на солистите от Държавния театър за опера и балет - гр. Красноярск (Русия) и балета на Държавна опера – Варна, на 6 август (събота) от 21:00 ч.

Хореографията на постановката е дело на Сергей Бобров, а художник е Кристина Фьодорова.

Сергей Бобров е заслужил артист на Русия, а работи с балетната трупа при оперния театър-Варна от 2014 година. В продължение на 20 години Сергей Бобров е бил водещ солист на Болшой театър в Москва, а сега е артистичен директор на Държавния театър за опера и балет в Красноярск, Русия и Главен балетмайстор на Държавната опера във Варна.

На варненска сцена, до момента той е поставил балетите „Лешникотрошачката” от П. И. Чайковски и „Жизел” от Адолф Адам с класическа хореография, както и уникалната опера-балет „Carmen Dance” по музика на Жорж Бизе с класическа хореография, пречупена през съвременното светоусещане. Професионалната среща с такова голямо име като Сергей Бобров, както и с неговите асистенти Олеся Алдонина и Демид Зиков, също с репетитора на Болшой театър Сергей Антонов, несъмнено допринася за усъвършенстване на танцовата техника и артистичното майсторство на варненските балетисти. „Дон Кихот” е много специално балетно произведение, което не следва буквално романа на Сервантес, не остава статично и непрекъснато се развива”, разказва режисьорът Сергей Бобров.

От своето първо представяне през 1869 г. в Московския "Болшой театър" досега "Дон Кихот" е сред най-популярните образци на класическия танц. Тук диалогът между испанското народно танцово изкуство и класическата балетна техника достигат своеобразен апогей. За участие в балетната постановка, хореографът Сергей Бобров е привлякъл водещи солисти на Държавен театър за опера и балет в Красноярск и Държавна опера Варна.

„Дон Кихот” е един от най-популярните балети, които се играят във всички театри по света. Интересът към него се дължи както на познатия сюжет от прочутия роман на Мигел де Сервантес, така и на темпераментната, весела и завладяваща музика на Лудвиг Минкус.

Балетът се отличава с характерни танци, много солови изпълнения и разнообразни мизансцени, а всичко това предполага, освен добра танцова техника, също високо актьорско майсторство и импровизационни способности. Балетистите имат възможността да проявят в пълна степен както своя талант, така и своята индивидуалност, затова те обичат да танцуват „Дон Кихот”. Билети - на касата на южния вход на Архитектурно-парков комплекс "Двореца" (по крайморската алея "Дамбата"), на касата на Държавна опера -Варна или онлайн на: http://bgbileti.com/main.php?module=events&object=event&action=view&evnt...

Продължителността на спектакъла е 2 часа - от 21:00 до 23:00ч.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама