Визова либерализация или спираме сделката за бежанците, предупреду Анкара

12:54, 01 авг 16 / Свят 25 244 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Турция заплаши да спре изпълнението на споразумението за овладяване на бежанската криза, ако до октомври Брюксел не даде безвизов режим на турските граждани. Това съобщи турският външен министър Мевлют Чавушоглу пред германския в. Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Ако не бъде постигната визова либерализация, ние ще бъдем принудени да се дистанцираме от споразумението за връщане на мигранти и споразумението от 18 март”, заяви министърът пред изданието.

По-рано премиерът Бинали Йълдъръм уточни, че в момента сделката работи, защото Анкара е взела сериозни мерки.

В отговор Европейската комисия обясни, че няма да се повлияе от исканията на Турция, а визовите облекчения ще влязат в сила, когато бъдат изпълнени всички изисквания за това.

„Турция се съгласи да изпълни клаузите...и ние очакваме да изпълни тези задължения”, заяви представител на ЕС.

През март тази година Брюксел и Анкара сключиха споразумението с цел спиране на бежанския поток към съюза. В замяна Турция трябва да получи финансиране за бежански проекти и визова либерализация. Първоначално визите за турци трябваше да паднат през юли, но ЕС отложи решението, тъй като турското правителство не е изпълнило всички 72 критерии, сред които и реформиране на закона за тероризма в Турция.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама