200 души участваха в първия маратон в Лудогорието

13:07, 01 авг 16 / Спорт 25 450 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 200 участници се включиха в  Лудогорския маратон, който се състоя в неделя в местността Пчелина край Разград, съобщиха организаторите от клуб „Зелена стъпка“.

Това е третото издание на състезанието по бягане и колоездене, но за първи път се включва класическа маратонска дистанция – 42 километра, предишните две години най-дългото бягане бе полумаратон – 21 км. Допитахме се до възрастни разградчани и те потвърдиха, че това е първият маратон, организиран в Лудогорието изобщо. В миналото са организирани кросове, но никога маратон.

Победител в тази дистанция стана Ивайло Атанасов от Кюстендил (3:32:17), който през миналата учебна година бе учител по философия в ПТГ “Шандор Петьофи“ Разград. Атанасов се състезава за клуб „Зелена стъпка“ и преди месец спечели най-масовото състезание по планинско бягане в България – Обиколката на Витоша. Подгласници на Атанасов станаха Александър Светославов (3:45:06) и Красимир Чотов (3:54:26). При жените най-бърза бе Даниела Фастен (4:32:00), следвана от Десислава Цветанова (4:53:52) и Деница Кателиева (5:29:25).

В състезанието имаше участници и в по-кратки дисциплини – бягане 10 км и полумаратон (21 км), колоезденето също бе в две категории – 42 и 21 километра. Най-тежката дисциплина бе дуатлонът, който включваше 42 километра колоездене, последвано от 21 километра бягане. Тук златния медал грабна Димитър Кабахчиев с 5:00:39, последван от Мартин Панайотов с 5:12:40, който изпревари в последните метри Велизар Ташев (5:13:00). Дуатлонът се оказа по силите на една-единствена жена – Димитрина Николова, която завърши за 7:44:43.

В дългата дистанция в колоезденето недостижими бяха шуменците Галин Кръстев и Анелия Карагьозян с финално време, съответно –  2:25:43 и 2:46:45 часа.

Повечето участници останаха много доволни както от организацията, така и от природните красоти, които предлага трасето и местността. Много от дошлите прекараха уикенда в палатковия лагер край старт-финала, а след състезанието потърсиха прохлада на плажа край язовир Пчелина.

След награждаването обаче се наложи организатори и участници да издирват състезателка от Варна, която не пристигна на финала, а не бе взела мобилния си телефон. За щастие, след няколко часа момичето бе намерено живо и здраво – оказа се, че се е залутала в гората, пропускайки маркировката.

Лудогорският маратон стана възможен благодарение на партньорите – Община Разград, Антибиотик-Разград АД, Агрохимконсулт-3, Yakobg.com, Млин 97 АД, Hi Five, Интер Инженеринг.

Следващото състезание, което организира клуб „Зелена стъпка“ отново е маратон, но този път трансграничен. Via Pontica е единственият маратон в България, който ще пресече държавна граница. Състезанието ще стартира на 4 септември от плажа край Крапец, община Шабла. Състезателите ще изминат 21 километра до румънския курорт Вама Веке и ще финишират отново в Крапец, преминавайки на два пъти границата. Записването вече е отворено, а организаторите обещават незабравимо и забавно прекарване на дългия уикенд около Деня на Съединението на България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама