Борисов и Ципрас ще свързват Черно и Бяло море

14:57, 01 авг 16 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Идеята за жп връзка между Черно и Бяло море беше възродена на съвместното заседание на правителствата на България и Гърция в резиденция Бояна. Подобна връзка беше предвидена по спрения проект за петролопровод Бургас-Александруполис.

„От Алексис научих, че Александруполис става много важен център за Гърция. Ние на нашата територия жп линиите сме ги изградили и ще вържем двете морета, това би било много добър пример за добросъседство и за стокообмен“, обяви премиерът Бойко Борисов на кратка среща с медиите, след която заседанието на министрите на двете страни продължава.

 „В Гърция преразглеждаме Бургас-Александруполис. Договорихме се да откроим нашите две пристанища в Александруполис и в Бургас, като засилим сътрудничеството си в сферата на транспорта с бърза жп линия, с която да свържем Егейско и Средиземно море с Черно море“, допълни гръцкият министър-председател Албексис Ципрас. 

Основните теми до момента са били газовият хъб, изпускането на язовири у нас, както и бежанския въпрос.

При добра и координирана политика с Гърция газовият хъб може да има двоен успех“, посочи Борисов. По думите му нашата газопреносна система е изключително осъвременена и добра, в нея са инвестирани над 20 милиарда лева през годините и на практика след Петрич тя влиза в гръцка територия. „Така че оттам нататък Гърция също ще бъде транзитна страна. А ние чрез интерконектора ще им помагаме, така че ако се развият в друга посока коридорите, също да имат капацитет и двете държави държави да бъдат защитени, че няма да бъдат заобиколени в тази сфера“, каза още премиерът.

Борисов каза още, че към момента България покрива всички критерии да влезе в чакалнята на Еврозоната.

Ципрас пък отбеляза, че тази година българските туристи в Северна Гърция са достигнали рекорд, като броят им надхвърля 1 милион. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама