Русенци от ВМРО участваха в отбелязването на 113 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание

15:19, 01 авг 16 / Политика 25 421 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шест души от русенската младежка организация на ВМРО-БНД, начело със заместник-председателя на Националния младежки комитет (НМК) на партията за североизточна България Траян Тотев се включиха в обиколка из из Република Македония, организирана по повод 113 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. 

В нея участваха общо 70 младежи от цяла България. Отбелязването на годишнината пък беше организирано от "Български културен клуб-Скопие" в село Смилево. 

Тази година се навършват и 130 години от първия устав на Българските македоно-одрински революционни  комитети (БМОРК), изготвен от Гоце Делчев и Гьорче Петров. 

Обиколката започна на 22 юли с посещение в храма „Успение на Пресвета Богородица“ и плочата в памет на Тодор Александров в Щип. Покрай светите места минава река  Брегалница. Някога църквата е била пълна с тайници за оръжия и тунели, през които  при нужда войводите са бягали отвъд реката. 

Всички църкви  в Македония са изписани на български език. В храма правят впечатление  красивата дърворезба, витите стълби и прекрасните стенописи по куполите и стените до  средата на първият етаж. За съжаление част от стените  са прясно боядисани в бяло. 

Това е част от систематичните усилия, които полага сърбокоманската македонистка клика, управляваща Република Македония, да затрие всяка следа на българщината, информират от ВМРО. 

Следващата спирка на младежите е град Прилеп. Там те посетиха черквата  „Св. Благовещение", където се намира иконата на светите братя и равноапостоли Кирил и Методий, съставили глаголицата и славянската литургия. 

В двора на храма е гробът на  полк. Стефан Илиев – командир на 15-ти Ломски полк, убит през 1917 г. на Червената стена, както и  костница на български войници и войводи на ВМРО. Всички тези светини за българската история носят върху себе си следите на опитите на сърбите през годините да ги унищожат. 

В близост е германско военно гробище, в което има и български парцел, в който почиват тленните останки на  60 български офицери и подофицери, починали в германската военна болница в града по време на   Първата световна война.

Следващата спирка е била Охрид, където от всяко заведение се чуват български народни песни на живо.  Преди Смилево се намира село Цапари, където само в черквата  "Св. Георги" има 7 паметника на български офицери от Първата световна война и илинденската  костница на въстаниците от ВМРО от 1903 г., а на 300 м. от църквата има възстановено  българско военно гробище. 

"Ежегодното поклонение пред паметника на Даме Груев, освен свидетели на  провокации от единици македонисти, ни даде и невероятната възможност  да се запознаем с потомци на Борис Дрангов и Тодор Александров. При срещата с тези  хора ние усетихме техните славни деди. Чувството е уникално! Тези хора са в основата на това, което ние младежите на ВМРО ще продължим, а именно борбата за българите  и българщината!" - разказаха русенските родолюбци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама