Община Тервел подготвя проект за достъпна среда на общинския музей

15:21, 01 авг 16 25 394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Тервел подготвя проект, с който да кандидатства по „Красива България” за осигуряване на достъпна среда за сградата на общинския музей, съобщи заместник-кметът Дияна Илиева. Той трябва да бъде внесен за разглеждане до 12 август.

Обновяването на сградния фонд, обзавеждането и експозициите на общинския музей, както и осъвременяването на методите за експониране в него  е един от приоритетите на общинското ръководство в сферата на културата през настоящия мандат. Допълнителен стимул в тази посока е обогатяването на музейния фонд през това лято. В общинския музей на Тервел ще бъдат показвани артефакти и изображения от ранно християнската базилика на крепостта Палматис, открита при археологически находки това лято.

Общинският музей в Тервел е създаден през 70-те години на миналия век и се нуждае както от основен ремонт на сградата, така и от нов поглед към сбирките в нея.Общината си е поставила за цел и обособяването на обучителни интерактивни кътове за деца в музея.             Проектът, който Общината ще внесе в „Красива България” включва няколко дейности. Той предвижда изграждане на външен панорамен остъклен подемник, който да осигурява достъп до всичките три етажа на музея и пътека за достъп до него, монтиране на платформа за стълби за преодоляване на едно ниво в сградата, изграждане на санитарен възел за хора със затруднено придвижване на етаж първи в музея. Стойността на проектните работи е приблизително 110 000  лв. Общината осигурява финансиране от 20 000 лв.

Проектната разработка за осигуряване на достъпна среда е обособена част от проект за обновяване на цялата музейна сграда. Останалите интервенции по проекта са предназначени за кандидатстване на общината с проект за основен ремонт, обзавеждане и оборудване на музея  по ПРСР 2014-2020 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама