Реформаторите против дарението на държавните акции в Панаира

16:38, 01 авг 16 / Политика 25 283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Групата на Реформаторския блок в Общинския съвет на Пловдив отказва да приеме дарението на държавния дял от панаира, стана ясно днес в декларация на ППГОС от РБ.

"Разпределението на дарението на държавния дял в панаира между  общините Пловдив и Варна е направено по неясни критерии и е обидно за Пловдив. Затова общинските съветници от Реформаторския блок настояваме Министерският съвет да преразгледа решението си, с което се отказва от дяловете си в панаира", се съобщава в декларацията.

"Международният пловдивски панаир е емблема не само на Пловдив, а и на страната и превръщането му във фирма, решенията за която се вземат не от държавата или община Пловдив, беше недопустимо. Посоката, в която трябва да се работи, е една и тя е ясна – панаирът да стане отново публична институция. Държавата би могла да постигне това с всички лостове, с които разполага. Вместо това тя решава да се откаже от своята собственост и да я прехвърли на Пловдив и Варна, при това в странното съотношение – 29 на сто от акциите на община Варна и 20.63% на община Пловдив. Зад това стоят основателни съмнения за нова сделка, която отново ще е в полза единствено на бизнесмена Георги Гергов. Реформаторите няма как да подкрепим това ново ограбване на държавна и общинска собственост", категорични са те.

"Но ако държавата не желае да работи за панаира, би трябвало поне да се откаже от своя дял в него единствено и само в полза на община Пловдив. Панаирът е създаден в Пловдив, утвърден като международно изложение с помощта на местната власт още в 30-те години на миналия век и независимо от грешката, допусната преди 10 години със създаването на дружеството "Пълдинтур инвест", община Пловдив е тази, която може да защити интересите на пловдивчани и да се опита да възстанови справедливостта. Пътят за това минава не през схеми, а през честен и открит разговор за панаира – с анализ на миналото и реалистични планове за настоящето и бъдещето", поясняват реформаторите.

Групата от съветници на РБ заявява още, че "няма да подкрепим предложението за подхвърлените на Пловдив 20.63% и твърдо ще отстояваме позицията си, че правителството трябва да промени решението си от 27 юли 2016 г. Държавата трябва да запази акциите си, защото има механизмите да влияе на бъдещето на тази знакова за страната ни институция"

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама