Председателят на общинския съвет във Ветово обяснява, защо той е внесъл за гласуване бюджета, а не кметът

16:46, 01 авг 16 / Политика 25 490 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Председателят на общинския съвет във Ветово д-р Мехмед Хасан Мехмед обяснява в съобщение до медиите, защо той, а не кметът Георги Георгиев, е внесъл за гласуване бъджета на общината. Бюджетът беше приет на последната сесия преди ваканцията, проведена на 29 юли.

Бюджетът на община Ветово е внесен в деловодството още през януари 2016 г., заявява Мехмед и продължава, че е бил разгледан от постоянните комисии през същия месец, а след това и на заседание на местния парламент.

Последният е определил, че отлага разглеждането и приемането за следващото си заседание и указва на кмета да направи отчет за изпълнението на бюджет 2015 г.; да представи подробни справки за ремонтираните през 2014 и 2015 г. обекти общинска собственост и сключените граждански договори за същия период; график за изпълнение на предвидените през 2016 г. капиталови разходи и подробен отчет за изпълнение на договори по европейски и други международни програми.

Според д-р Мехмед информацията по т. 2 от януарското решение не е представена. Кметът внесъл бюджета в деловодството на общинския съвет и заявил, че няма какво друго да внася, като обяснявал на старейшините, че ако решат, инициативата е в тях да разгледат бюджета.

Допълнителен мотив за разглеждането му преди дни е отворено писмо на кмета на град Глоджево – Илхан Абтиходжев до местния парламент и поредното обжалвано решение на общинския съвет – в случая за отпускане на 7 500 лв. за система за видеонаблюдение в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в гр. Сеново с мотивите, че няма приет бюджет, а в същото време в дневния ред е присъствало искане от страна на кмета на общината за отпускане на 8 000 лв. за архив на СОУ „Васил Левски“ – гр. Ветово. Това, според Мехмед Мехмед, е двоен стандарт по отношение на училищата на „наши“ и „ваши“.

С мотив липса на приет бюджет до сега са обжалвани няколко решения на общинския съвет във Ветово, сред които за отпускане на еднократни помощи на лица, нуждаещи се от средства за лечение, не плащане на членски внос към сдружения, на които община Ветово е учредител и член и др., твърди Мехмед Мехмед.

Според него от негово име са предложени и приети корекции на първоначалния план на бюджета, предложен от кмета, съобразени с разпоредбите на Закона за публичните финанси (ЗПФ).

Община Ветово втора година подред няма приет бюджет (до 29.07.2016 г., когато е приет) и работи съгласно разпоредбата на чл. 98, ал.2 от ЗПФ, информира още председателят на общинския съвет. Той отбелязва, че колективният орган за местно самоуправление няма информация за разходването на публични средства от кмета Георги Георгиев, който пък отказвал отчетност. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама