Уникална златна монета е открита в късноримска крепост в Балчик

17:28, 01 авг 16 25 761 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Уникална златна монета на византийския император Никифор II Фока е открита при археологическите проучвания на късноримската крепост Хоризонт в Балчик, съобщи директорът на Историческия музей Радостина Енчева.

Уникалната находка е от Средновековието, твърдят археолозите от СУ "Св. Климент Охридски", които са на лятна практика, ръководени от д-р Чавдар Кирилов и д-р Румяна Колева. По думите на Радостина Енчева монетата е толкова запазена, че може веднага да постъпи в експозицията на музея. Златна монета е с тегло 4,43 грама. На гърба й е изобразен Исус Христос, а на лицевата й страна са образите на Богородица и византийския император Никифор II Фока. Монетата е особено ценна, тъй като Фока е управлявал само няколко години от 963 до 969 година, посочи Енчева.



Разкопките ще продължат още 20 дни и до момента са открити бронзов пръстен и зидове от жилищни сгради. 

Късноримската крепост в квартал Хоризонт е най-голямата крепост от VI век, строена в днешните български земи. Тази вечер във възстановената стара мелница в Балчик ще бъде представена откритата миналата събота златна монета, а също ще бъде изнесена публична лекция на студентите от ІІІ курс Археология в Софийския университет, посветена на резултатите от проучванията на крепостта в квартал Хоризонт в Балчик.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама