Турция призна за възможни грешки при чистката след опита за преврат

17:35, 01 авг 16 / Свят 25 332 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Властите в Турция признаха за първи път, че в чистката след осуетения военен преврат, може да са допуснати „грешки“, съобщава Анадолската информационна агенция.

На фона на силните критики в чужбина Анкара промени тона и двама високопоставени служители признаха, че в безмилостната чистка след метежа на 15 юли може да са направени грешки. „Ако има грешки, ще ги поправим", каза вицепремиерът Нуран Куртулмуш, но репресиите срещу хора, подозирани, във връзки с Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява, че е организирал опита за смяна на властта, вече засегнаха армията, съдебната система, образованието и медиите.

Куртулмущ каза на пресконференция, че гражданите, които не са свързани със симпатизантите на Гюлен, трябва да са спокойни.

„Други обаче ще платят цената", изтъкна вицепремиерът.

Очевидно в отговор на ширещата се зад граница тревога от действията след метежа, премиерът Бинали Йълдъръм призна, цитиран от Анадолската агенция, че някои задържани от държавната администрация може да са били третирани несправедливо.

„Ще направим разграничение между тези, които са виновни, и тези, които не са", обеща Йълдъръм.

Над 18 000 души бяха задържани в рамките на разследването на осуетения преврат на 15 юли, като близо 10 000 от тях са обект на съдебно преследване и са поставени в предварителен арест, включително журналисти. Над 50 000 души бяха отстранени от длъжност.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер критикува миналата седмица чистките, които са "надхвърлили всякаква мярка" и заяви, че не може да се запази мълчание на фона на мащаба на арестите.

"Страна, която изпраща в затвора своите собствени преподаватели и своите собствени журналисти, хвърля в затвора бъдещето си", изтъкна на свой ред италианският премиер Матео Ренци.

Турският президент Реджеп Таип Ердоган призова страните от Запада да не се месят във вътрешните работи на Турция. "Някои ни дават съвети, твърдят, че се тревожат. Не се бъркайте в чужди работи!, призова Ердоган.

Въведеното в страната извънредно положение за следващите три месеца след неуспешния преврат, бе остро критикувано от европейските лидери.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама