Приеха бизнес плана на сливенското ВиК за следващите пет години

17:54, 01 авг 16 25 440 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Основните акценти на Бизнес план за развитие на дейността на „ВиК–Сливен“ ООД за периода 2017 – 2021 г., представи Севдалин Рашев – управител на дружеството. Това стана на заседание на Общото събрание на Асоциацията по ВиК /АВиК/ на обособената територия, обслужвана от „ВиК Сливен“ ООД.

По думите му, в този бизнес план се срещат интересите на потребителите и дейността на дружеството. Три са основните му компоненти: доставка на питейна вода, отвеждане на отпадните води и пречистване. След направени анализи и оценки, експертите са се постарали да планират достатъчна по обем и качество питейна вода и поддръжка на активите на дружеството в добро състояние. Бизнес планът е съобразен с Договора с АВиК, както и с финансирането по европейските програми. По фондовете ВиК може да кандидатства за общините Сливен и Нова Загора (с над 10 хил. е.ж.), но има уверение, че по-късно ще се включат и по-малките населени места.

Изготвена е и инвестиционна и ремонтна програма, която този път е структурирана по дейности, а не по общини. По думите на инж. Рашев никоя община няма да бъде пренебрегната. Стана ясно, че за инвестиционна и ремонтна дейност се предвиждат 5 млн. лв. за 15-годишен период, като още за настоящата година се предвижда да се вложат 1 млн. лв.

Относно цената на водата, стана ясно, че тя не е променяна от 1 януари 2010 г. Освен това финансовото състояние на дружеството не е добро и има значителни задължения към Басейновите дирекции и др. Загубите също са огромни. Например за 2015 г. са подадени 40 млн. куб. м. вода в област Сливен, като загубите достигат 82%. Това все пак е с 2% по-малко от предходната година, заради направените ремонти на ВиК инфраструктурата. Целта, заложена от КЕВР, е 79% загуби. От друга страна, ставайки бенефициент по европейските фондове, ВиК ще трябва да съфинансира проектите, които спечели. Затова се налага и известно поскъпване на водата.

Съобщено беше още, че съгласно промени в Закона за водите, цената на водата за цялата територия на областта ще бъде еднаква. Това ще засегне предимно районите на общините Котел и Твърдица, където водоснабдяването е гравитачно и там плащат по-ниска цена на водата.

Бизнес планът е отворен документ, като окончателно се одобрява от КЕВР, след което ще бъде ясна окончателната цена на водата. Документът беше приет с 82,61 гласа.

По другата точка от дневния ред беше прието вноската на държавата в бюджета на АВиК-Сливен за 2017 г. да е в размер но 18 000 лв.

В днешното заседание участваха Татяна Петкова – областен управител и председател на асоциацията, Стефан Кондузов - заместник-кмет на община Сливен, Шефир Кувънджъ - заместник-кмет на община Котел, Нейчо Минчев – представител на община Нова Загора. Присъстваха още инж. Георги Султанов – главен инженер на ВиК–Сливен и служители на Областна администрация Сливен. В общото събрание областният управител като представител на държавата има 35 гласа, а останалите гласове до 100 са разпределени между общините в съответствие с населението им.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама