Община Самуил започна реализацията на проект „Детство без граници”

18:10, 01 авг 16 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Самуил започна реализацията на проект „Детство без граници”, съобщи неговият ръководител Севим Рамаданова.

Общата стойност на проекта е 280 762,94 лв., като 238 648,50 лв. е  по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г., а 42 114,44 лв. е национално съфинансиране.

Главната цел на проекта е превенция на социалното изключване, намаляване на бедността сред децата в община Самуил чрез инвестиции в ранното детско развитие и чрез подкрепа за дейността на създадените по Проекта за социално включване интегрирани услуги за ранно детско развитие, насочени към деца до 7-годишна възраст от уязвими групи, вкл. деца с увреждания и техните семейства, както и бъдещи родители. 

Специфични цели са формиране на родителски умения, създаване на връзка родител-дете, повишаване на самочувствието и увереността на родителите и разширяване на подкрепата, както и подкрепа на семействата в грижата за децата, справяне със семейни проблеми, създаване и развитие на умения и ресурси за пълноценно социално включване и реализация.

Ще се работи също за увеличаване на възможностите за социална интеграция на рисковите групи чрез развитие на социални умения – общуване, изготвяне на семейния бюджет, търсене на работа, родителски умения. Сред заложените дейности са  улесняване на достъпа на уязвимите групи до различни услуги и институции, засилване на мотивацията сред общностите във висок риск в областта на семейното планиране чрез предоставяне на информация по въпроси като репродуктивното здраве, методите на контрацепция, болестите, предавани по полов път, адресиране на проблемите на насилието и неглижирането на деца.

В рамките на проекта ще се набляга също на предотвратяване на изоставянето и/или институционализирането на деца с увреждания и изграждане на специални умения за отглеждане на децата с увреждания /ще се предоставят мобилните дейности на услугата и тези дейности, които не изискват участието на медицински специалисти от родилните отделения на общинските болници/.

Сред целите са и подкрепа на деца с увреждания за успешна интеграция в първи клас в масовото училище, редовно наблюдение на здравното, физическото и психомоторното развитие на бебетата и децата. Превенция на детската заболеваемост, смъртност, неполагане на достатъчна грижа в семейството и други рискове в ранна детска възраст.

Екипът на проекта ще работи също за увеличаване на готовността на децата от целевата група и мотивацията им за равен старт с техните връстници при постъпването им в първи клас.

За реализацията на дейностите по проекта ще бъдат ангажирани социални работници, педагог, медиатър, логопед, рехабилитатор, психолог, педиатър и др. Срокът за изпълнение на дейностите е до първи септември 2018 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама