Плевнелиев и Ципрас обсъдиха бъдещото сътрудничество между България и Гърция

18:38, 01 авг 16 / Политика 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Държавният глава Росен Плевнелиев прие на "Дондуков" 2 гръцкия премиер Алексис Ципрас, който е на посещение у нас за участие в съвместно заседание на правителствата на двете страни. Това е първата визита на Ципрас в държава от региона.

Засилване на сътрудничеството между България и Гърция в областта на енергетиката, транспортната инфраструктура, търговско-инвестиционните отношения, отбраната, както и миграцията и актуални международни въпроси обсъдиха държавният ни глава и гръцкият министър-председател.

И двамата оцениха високо постигнатите договорености между правителствата на България и Гърция. Сред тях е ускоряване на работата по газовия интерконектор, който е основен приоритет и за двете страни и ще осигури реална диверсификация на източниците на природен газ за региона и за Европа. България ще участва и в реализацията на проекта за изграждане на терминал за втечнен газ в гръцкия град Александруполис. Двете страни се договориха да работят също така за изграждането на скоростна ж.п. връзка между пристанищата на Александруполис и Бургас. 

В условията на актуалните предизвикателства, свързани с миграцията и борбата с тероризма, синхронът и сътрудничеството между България и Гърция са от стратегическо значение не само за региона, но и за цяла Европа, беше подчертано по време на разговора. 

Двете страни споделят общи позиции и оценки по редица въпроси от регионалния и международен дневен ред и отличното сътрудничество на всички равнища е предпоставка България и Гърция успешно да се превърнат във фактор за стабилност и сигурност в региона. За това допринася и успешното сътрудничество в рамките на ЕС и НАТО. 

Гърция продължава да бъде основен стратегически икономически партньор и инвеститор за България, като за периода 1996-2014 г. заема трето място по обем на инвестициите у нас след Холандия и Австрия. Над 1 милион български граждани са посетили южната ни съседка само през тази година, стана ясно по време на срещата. Президентът Плевнелиев и премиерът Ципрас посочиха, че контактите между двата народа трябва да бъдат насърчавани, защото „икономиката следва хората, а не хората икономиката“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама