Алпинистът Боян Петров се прицели в "комерсиалния" Еверест

19:09, 01 авг 16 25 418 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Следващото предизвикателство пред алпиниста Боян Петров ще е най-високият връх  в света - Еверест (8848 м). Това заяви самият той пред журналисти на пристигане в страната ни. Петров е зоолог в Националния природонаучен музей към БАН. Той е диабетик и от години е на инсулин.

„Пролетта на следващата година е Еверест. Най-накрая му дойде реда, колкото и да се дърпах от него, защото той е комерсиален връх. Все пак му дойде реда и сигурно догодина пролетта тръгвам към него", поясни алпинистът.

Той успешно изкачи преди дни Нанга Парбат.

„Планината не беше изкачвана много дълго време. По склоновете нямаше нищо. Трябваше да се оправяме по абсолютно първичния начин на алпинизма. Носиш си всичко, правиш си всичко и това непрекъснато държи в напрежение няма ли да паднеш някъде. Изключително стръмен маршрут, труден", допълни Петров.

През май 2014 г. алпинистът става първият българин, изкачил третия по височина връх в света Кангчендзьонга (8586м), както и първия диабетик, качил се на такава височина без кислород. Два месеца по-късно се изкачва на Броуд Пик (8047м). Става първият българин, изкачил втория по височина връх в света К2 (8611м), което го прави и 35-ият човек, изкачил три осемхилядника за по-малко от 100 дни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама