Комисията за паметника на VІІ Преславски пехотен полк в Шумен ще заседава днес

07:05, 02 авг 16 25 723 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Новосформираната комисия за изграждането на паметник на VІІ Преславски пехотен полк в Шумен ще заседава днес от 16 часа в сградата на Общината.

Комисията включва по двама архитекти, художници, военни и представители на кметската администрация. Те трябва да решат, къде да се изгради паметния знак.

Новата комисия бе създадена по предложение на зам.-кмета по култура Найден Косев, след като предишната, която бе значително по-голяма, не стигна до решение за мястото на паметника на VІІ Преславски пехотен полк в Шумен.

Държавата вече е отпуснала исканите 25 хил. лева за изграждането на арката. Според специалисти парите са крайно недостатъчни, защото за реализиране на идеята са нужни поне 100 хил. лева.

Първоначално се мислеше, че плочите с имената на загиналите войници от полка са съхранени, но се оказа, че реликвите липсват. Около 30 хил. лева обаче ще струва само изписването на имената на паметника.

Целта на новосформираната комисия е да достигне до консенсус за мястото на арката и да предложи начини за финансиране на проекта.

Паметникът-арка на VІІ Преславски пехотен полк в Шумен ще бъде изграден по повод 100 години от избухването на Първата световна война. Оригинала на възпоменателния знак е красил входа на казармата, която някога се е намирала в района на градинката до Община Шумен.

Паметният знак на VІІ пехотен Преславски полк е бил открит на 6 май 1927 година. Върху шест гранитни плочи са били издълбани имената на загиналите войници, подофицери и офицери от полка във войните за национално освобождение и обединение. След 9 септември 1944 година казармата е разрушена и на нейно място е построен паметник на партизани, известен днес като Разперко.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама