Отворена дискусия за кърменето организират в Разград

07:07, 02 авг 16 25 394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Отворена дискусия за кърменето ще се състои в Разград. Проявата се организира от Регионалната здравна инспекция, съвместно с училище „Родители” – Русе по повод Световната седмица на кърменето, съобщиха от здравното ведомство. Безплатната лекция с лектор Димитрина Върбанова ще се проведе на 3 август от 10 часа в градинката пред Художествената галерия.

Световната седмица на кърменето се отбелязва ежегодно през първата седмица на август. Това е акцията с най-голям размах на движението за кърмене и се чества в повече от 120 страни по света. Началото й е поставено през 1992 година. Създадена е от организацията Световен Алианс за активна подкрепа на кърменето, с цел възраждане и възстановяване на практиките за кърмене.

Тази година мотото на кампанията е „Кърмене – ключ към устойчиво развитие!”. Основната цел е повече родители да научат за възможностите и ползите от кърменето, имащи отражение върху здравето на техните деца в дългосрочен план.

Кърменето е естественият начин на хранене на новороденото, който му осигурява нормален растеж и развитие. Майчиното мляко е отлична храна за бебето през първите 6 месеца от живота му. Чрез кърменето майката дава имунитет на бебето, докато неговата собствена имунна система се адаптира и развива. С растежа на бебето съставът на майчиното мляко се променя, за да посрещне неговите нужди. Природата няма фиксирана формула - тя отговаря на променящите се нужди на детето и работи в хармония с неговото развитие.

Според Световната Здравна организация ,,децата, които по каквато и да е причина не са кърмени, трябва да получават специално внимание от здравната система, защото представляват рискова група". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама