Започва делото за тероризъм срещу трима сирийци в спецсъда

08:09, 02 авг 16 25 323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Започва делото в Специализирания съд Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим. Прокуратурата посочва, че тримата сирийци са членове на терористичните организации „Мюсюлмански братя“ и „ИДИЛ“ („Ислямска държава на Ирак и Леванта“) и имали терористични намерения. Тримата опитали незаконно да преминат границата ни с Турция.

Разследването на Специализираната прокуратура е установило, че сирийците - на 20, 22 и 25 години, получили статут на бежанци в Германия. През януари 2016 г. те решили да тръгнат от Германия, минавайки през Гърция и Турция, за да стигнат до Сирия, където да се включат в редиците на терористичните организации „Мюсюлмански братя“ и „ИДИЛ“ („Ислямска държава на Ирак и Леванта“). В кореспондецията им с други лица прокуратурата е намерила съобщения с текст „…само дето в работата има риск, забранен в международен мащаб“ и „идвам при теб и умирам преди теб“.

Заради опита им за преминаване на държавната граница без разрешение на надлежните органи на властта и не през определените за това места, под ръководството на Районна прокуратура - Свиленград е проведено незабавно производство и тримата са били задържани от прокурора. На 12.02.2016 г. от Районен съд – Свиленград осъжда тримата сирйци и има налага наказание лишаване от свобода за срок от по шест месеца, което трябва да изтърпят в следващите три години. Наложена им е и глоба - 200 лева на човек.

Веднага след каря на делото Специализираната прокуратура повдига обвинение на Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим и обвиняемите са задържани под стража. И до момента се намират в следствения арест в столицата.

При разследването са разпитани 8 свидетели, включително и с тайна самоличност, иззети са телефоните на извършителите и е изготвена техническа експертиза на съдържанието на телефоните им.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама