Общинският съвет решава ще приеме ли Пловдив акциите на Панаира

08:10, 02 авг 16 / Политика 25 356 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ще придобие ли Пловдив безвъзмездно собствеността на 20.63% от "Международен панаир Пловдив" АД, трябва да решат на днешната сесия общинските съветници.

Ако проекторешението бъде прието, пловдивските съветници ще одобрят текста на договора, който Община Пловдив трябва да подпише с държавата, в лицето на министъра на икономиката, за безвъзмездното прехвърляне на 11 607 385 обикновени поименни безналични акции с право на глас, всяка с номинал 1 лев.

Припомняме, че на 27 юли т.г. с решение на Министерския съвет 29 на сто от държавните акции на Панаира бяха прехвърлени на Община Варна, а 20.63% - на Община Пловдив

Срещу решението на Министерския съвет се обяви още на миналата сесия представителят на Община Пловдив в ОС на "Пълдинтур инвест" и бивш кмет на Пловдив Спас Гърневски. Против бяха и от групата на Реформаторския блок (РБ), от чието име съветникът Божидар Здравков прочете декларация.

Пепа Деведжиева, Савина Петкова, Божидар Здравков и Айри Мурад настояват правителството да преразгледа решението си, с държавата се отказва от дяловете си в Панаира. "Разпределението на дарението на държавния дял в панаира между общините Пловдив и Варна е направено по неясни критерии и е обидно за Пловдив", твърдят от новосформираната група в Общинския съвет.

Според Реформаторите Международният пловдивски панаир е емблема не само на Пловдив, а и на страната и превръщането му във фирма, решенията за която се вземат не от държавата или община Пловдив, беше недопустимо. Посоката, в която трябва да се работи, е една и тя е ясна - панаирът да стане отново публична институция. Държавата би могла да постигне това с всички лостове, с които разполага. Вместо това тя решава да се откаже от своята собственост и да я прехвърли на Пловдив и Варна, при това в странното съотношение - 29 на сто от акциите на община Варна и 20.63% на община Пловдив. "Зад това стоят основателни съмнения за нова сделка, която отново ще е в полза единствено на бизнесмена Георги Гергов", твърдят от групата на Реформаторския блок. И заявявят, че няма да подкрепят "това ново ограбване на държавна и общинска собственост".

Според тях, ако все пак държавата не желае да работи за Панаира, би трябвало поне да се откаже от своя дял в него единствено и само в полза на Община Пловдив. Панаирът е създаден в Пловдив, утвърден като международно изложение с помощта на местната власт още през 30-те години на миналия век и независимо от грешката, допусната преди 10 години със създаването на дружеството "Пълдинтур инвест", Община Пловдив е тази, която може да защити интересите на пловдивчани и да се опита да възстанови справедливостта. "Пътят за това минава не през схеми, а през честен и открит разговор за Панаира - с анализ на миналото и реалистични планове за настоящето и бъдещето", твърдят групата съветници от РБ.

Кметът Иван Тотев също коментира, че Общината не е изразявала желание да придобие държавните акции. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама