Издирването на безследно изчезналите от Добрич продължава, уверяват от полицията

08:20, 02 авг 16 25 765 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Работата по издирване на безследно изчезналите лица от област Добрич продължава,  уверяват от Областната дирекция на МВР в отчета за работата си през първите 6 месеца на годината. Оттам посочват, че периодично се провеждат мероприятия по установяването им, извършва се анализ на получените резултати и се набелязват нови мероприятия за изпълнение.

Дейността, свързана с безследно изчезналите лица продължава да бъде на постоянен контрол от страна на ръководството и сектор „Противодействие на криминалната престъпност” при ОД МВР Добрич.

През 2016 г. са обявени за общодържавно издирване 259 лица като 126 от тях са установени, а общият брой на издирените е 247.

Установени и задържани са и пет лица с европейска заповед за арест. За сравнение, през 2015 г. са били обявени за издирване  225 лица, от тях  103 са установени, а общият брой на издирените е  217.

Преди години Добрич бе наречен Бермудски триъгълник, заради многобройните случаи на безследно изчезнали хора през последните няколко десетилетия. Проблем, който близките поставят пред всяко ново ръководство на МВР, но без осезаем резултат.

През 2007 г. тогавашният главен секретар на МВР Илия Илиев оповести, че за последните 18 години за издирване в полицията в Добрич са били обявени 53-ма души. От тях 36 са установени. Някои избягали от органите на реда или от близките си. Други бяха открити мъртви. За останалите 17 лица, които тогава трябва да са били на възраст от 18 до 35 години, търсенето продължаваше.

Двама безследно изчезнали от област Добрич са били установени миналата година след съвпадение на ДНК с открити череп и останки. Те са били в неизвестност от 2013 и 2014 г. И в двата случая не става въпрос за насилствена смърт, съобщи на пресконференция в началото на годината тогавашният директор на ОД на МВР Веселин Колев. По-късно стана ясно, че в единия случай става въпрос за 12-годишната Силвия от с. Одринци, но родителите й настояха за повторна ДНК експертиза, тъй като не вярват, че откритите кости са на детето им.

Други двама, които също са били в графата на безследно изчезналите лица, са открити живи и здрави в чужбина.

Към началото на 2016 година дирекцията издирваше 20 лица, част от които са в неизвестност още от 90-те години на миналия век.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама